Kandidát ČSSD: EU by měla dát pravidla lékařským specializacím

28. 4. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská unie by měla stanovit pravidla pro specializace lékařů a zabývat se trhem s generiky, soudí kandidát ČSSD do Evropského parlamentu Zdeněk Seidl. Jde o témata, kterými by se chtěl v europarlamentu v případě zvolení v květnových volbách zabývat.


„Evropská unie za celou dobu nedokázala to, aby byly stejné specializace lékařů. Měla by razantněji zasáhnout,“ řekl Seidl na tiskové konferenci v Lidovém domě.

V případě generik, tedy léků, které se mohou volně vyrábět po uplynutí patentové ochrany a jsou tedy levnější, Seidl upozornil na to, že se vyrábějí pozdě, nebo vůbec. Soudí, že velké farmaceutické firmy ovlivňují menší společnosti, které se generiky zabývají, případně je kupují. Širší využívání generik by mohlo zlepšit finanční situaci ve zdravotnictví, dodal Seidl.

Zabýval se taky myšlenkou, zda by Evropské unie neměla zahájit kampaň na téma zdravých a nezdravých potravin podobně, jako vede kampaň proti kouření. Seidl podotkl, že například u biopotravin žádná studie neprokázala, že jsou zdravější, ovšem biobůček stejně jako bůček obvyklý prokazatelně patří do kategorie potravin nezdravých. Evropská unie by měla zakročit a říct, že určité potraviny vyvolávají mimo jiné kardiovaskulární onemocnění, dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?