Kandidáta na ředitele Krajské zdravotní vybere speciální komise

6. 1. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální komise bude vybírat nového ředitele Krajské zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. ČTK to řekl mluvčí společnosti Jiří Vondra. V komisi budou zástupci představenstva a dozorčí rady Krajské zdravotní a také zástupci jediného akcionáře, tedy Ústeckého kraje.


Předchozí ředitel Eduard Reichelt byl odvolaný na konci září na návrh rady kraje, která působí jako valná hromada Krajské zdravotní. Společnost od té doby řídí ekonomický náměstek a předseda krajské ODS Petr Fiala.

Do konkurzu na nového ředitele se podle Vondry přihlásilo 16 uchazečů. první kolo vedla personální agentura. „Personální agentura se nám osvědčila v minulosti, když vznikala nová organizační struktura Krajské zdravotní. Má mimo jiné nezávislý přístup ke všem uchazečům,“ řekl ČTK Vondra.

Uchazeči prošli pohovorem, písemným testem i psychologickými testy. Užší výběr kandidátů včetně jejich profilů už agentura předala Krajské zdravotní. „Sami nevíme, kolik jmen agentura doporučila, podle smlouvy to mělo být tři až pět,“ doplnil Vondra. Oblálku příští týden otevřou zástupci Ústeckého kraje. Následovat bude jednání komise. „Komise potom doporučí jednoho až dva uchazeče,“ dodal Vondra. Konečné slovo při jmenování bude mít představenstvo Krajské zdravotní. Termín jednání podle Vondry zatím stanoven není.

Bývalého ředitele Eduarda Reichelta odvolalo představenstvo loni na konci září. „Jedním z důvodů byl dlouhodobě negativní obraz Krajské zdravotní na veřejnosti,“ řekl již dříve k Reicheltovu odvolání tehdejší předseda představenstva společnosti a předseda krajské ČSSD Radek Scherfer.

Společně s dalšími čtyřmi členy bývalého představenstva čelí Reichelt podezření, že společnosti způsobili škodu 82 milionů korun při uzavírání zakázky na nákup zdravotní techniky. O dalších 38 milionů kvůli nim měla společnost přijít v souvislosti s výběrovými řízeními na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?