Kapesní počítače usnadní komunikaci lékařů s neslyšícími pacienty

19. 6. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ke zlepšení komunikace mezi personálem a neslyšícími pacienty přispěje v nemocnicích v Ústeckém kraji pět počítačů s dotykovou obrazovkou, které obdržela Krajská zdravotní (KZ) . ČTK to řekl mluvčí společnosti Jiří Vondra.


KZ byla zahrnuta do projektu Agentury pro neslyšící nazvaného Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící. Tablety umožní online tlumočení do znakové řeči.

„Jsem rád, že Agentura pro neslyšící zahrnula do svého projektu také Krajskou zdravotní. Komunikace mezi lékařem a pacientem je jedna z důležitých částí správné léčebné rekonvalescence, kterou je potřeba neustále zlepšovat,“ uvedl náměstek pro zdravotní péči KZ Vlastimil Woznica.

Tablety bude mít všech pět krajských nemocnic v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově, které budou označeny nálepkou „Bezbariérová nemocnice pro neslyšící“.

Online tlumočnická služba je založena na tlumočení do znakového jazyka na dálku. Tlumočník se nachází na jiném místě než klient, takže je možné jeho tlumočení využít i z druhého konce republiky.

Podstatou je možnost přenosu znakového jazyka prostřednictvím webkamery a zároveň přenos mluvené řeči prostřednictvím běžného telefonu. Tímto způsobem lze tlumočit jednak osobní rozhovor neslyšícího například s lékařem či zaměstnavatelem, ale lze tlumočit i telefonický hovor.

Je také možné poslat slyšícímu i neslyšícímu člověku vzkaz, zprávu apod. Zkušební provoz online tlumočnické služby byl v Česku zahájen v říjnu 2008 a od 1. prosince 2011 funguje tato služba nonstop.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?