Kára skončí ve funkci šéfa ICRC, Stokin nastoupí v půli května

30. 4. 2013 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiolog Tomáš Kára v úterý skončí ve funkci šéfa Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), které před deseti lety pomáhal založit a dosud ho vedl. Novým šéfem se zhruba od poloviny května má stát slovinský neurolog Gorazd Stokin. Vybrala jej mezinárodní komise.


Přesný termín Stokinova nástupu zatím není jasný, uvedla pro ČTK mluvčí nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková. ICRC od 1. května dočasně povede ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny a Fakultní nemocnice Bohunice Roman Kraus.

„Příchod Gorazda Stokina by měl dát našemu vědecko-výzkumnému centru nový impulz a přivést do Brna další vědce na světové úrovni zabývající se diagnostikou a léčbou srdce a neurologických onemocnění,“ uvedl Kraus. Podle končícího šéfa Káry ale Stokin nemá dostatečné zkušenosti s vedením center podobného významu. Kára tvrdí, že nebyl za posledních deset let důvod jeho práci kritizovat, a proti rozhodnutí komise vznesl námitky.

Mezinárodní komisi, která Stokina vybrala, sestavilo ministerstvo školství. „Zprostředkovali jsme komisi námitky vedení ICRC proti jejímu rozhodnutí a zprostředkovali jsme i odvolání. Ministerstvu nepřísluší, aby do toho dál nějakým způsobem zasahovalo,“ řekl novinářům ministr školství Petr Fiala. Doufá v to, že spolupráce s americkou Mayo Clinic zůstane zachována, protože je velmi důležitá. Právě na spolupráci je založeno mnoho výzkumných projektů.

Kvůli nejmenování Káry šéfem ICRC minulý týden rezignoval na funkci vědecký ředitel Virend Kristen Somers z Mayo Clinic v americkém Rochesteru, která s ICRC spolupracuje. Kára je nyní právě v Rochesteru, kde s lidmi z Mayo Clinic domlouvá další spolupráci. Má se vrátit 6. května. Ředitel Kraus doufá v to, že Somers i Kára budou v ICRC pokračovat a díky nim i spolupráce s Mayo Clinic. „Doufám, že spolupráce nebude rozhodnutím komise ohrožena a že pan Kára zůstane v ICRC aktivní,“ uvedl také ministr Fiala.

ICRC je součástí areálu nemocnice u sv. Anny v Brně. V centru za zhruba pět miliard korun mají lékaři a vědci zkoumat nemoci, na které lidé umírají nejčastěji. Somers byl jedním z autorů konceptu spolupráce v kardiologickém výzkumu. Podle oficiálních stránek střediska ICRC začali spolu s Károu tento koncept rozvíjet už v letech 2002 až 2004.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?