Kardiocentrum stále nefunguje, chybí mu razítko

8. 11. 2006 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani po jedenácti měsících neotevřelo kardiocentrum v Jihlavě své dveře pacientům s nemocným srdcem. Původně mělo specializované pracoviště v areálu nemocnice začít fungovat na přelomu roku. Zahájení se ale neustále odkládá. Proč? Ke zprovoznění stále chybí kardiochirurgům razítko z ministerstva zdravotnictví...


Jihlava - “ Čekáme jenom na to, až konečně na ministerstvu svolají přístrojovou komisi. Jediné, co nám brání v zahájení, je papír se souhlasem. Mrzí nás to, neustále se to odkládá,“ uvedl kardiochirurg Aleš Mokráček ze společnosti Kardiocentrum Vysočina CZ, která má centrum v Jihlavě provozovat. Přístrojová komise, která je mimo jiné složená ze zástupců zdravotních pojišťoven, dává souhlas k nákupu a rozmístění přístrojových zdravotnických prostředků. “ Práci přístrojové komise pozastavil předcházející ministr zdravotnictví David Rath. Nový ministr její činnost nyní obnoví. Ještě v listopadu proběhne první zasedání,“ informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Pacienti z Vysočiny musí k sousedům

Kdy prázdné sály v jihlavské nemocnici zaplní speciální přístroje a lůžka obsadí první pacienti, je však zatím stále ve hvězdách. “ Program zasedání přístrojové komise se v současnosti tvoří, takže zatím nemůžu potvrdit, zda obsahuje projednávání problematiky kardiocentra,“ dodal Cikrt. Jakmile lékaři obdrží od ministerstva zelenou, nebude bránit nic tomu, aby specializované pracoviště začalo fungovat. “ Pokud budeme mít v ruce potřebné razítko, je to otázka několika týdnů až tří měsíců, abychom začali konečně pracovat,“ naznačil Mokráček. Vysočina je jediným krajem v republice, které dosud nemá své kardiocentrum. Lidé s nemocným srdcem tak musejí stále jezdit až do desítek kilometrů vzdáleného Brna, Českých Budějovic či Pardubic.

JITKA ROHOVSKÁ, Vysočina

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?