Kardiocentrum v Brně získalo nové přístroje za 62 milionů

30. 11. 2012 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiocentrum brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny získalo díky evropským dotacím moderní přístroje. Některé nahradí zastarávající, jiné jsou technologicky zcela nové.


Díky nim se zlepší diagnostika, léčebné postupy a pohodlí pacientů. Z evropských peněz nemocnice dostala 52 milionů korun, celkové náklady jsou ještě o deset milionů vyšší, řekla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Inovace zahrnují 25 přístrojových celků. Výrazným přínosem je angiografická linka, která slouží k diagnostice a provádění terapeutických zákroků. „Díky ní se podstatně zvýší bezpečnost diagnostických i léčebných výkonů. Pacienti s akutními stavy budou ošetřeni bezprostředně po příjezdu a už nebude potřeba přerušovat výkon u jiného pacienta. Rozšířením pracoviště se zkrátí i čekací doby,“ uvedl primář kardioangiologické kliniky Ladislav Groch.

Jiné přístroje na oddělení elektrofyziologie rozšíří přesnost vyšetření a umožní provádět nové typy zákroků, například ablaci komorových arytmií, tedy odebrání abnormální tkáně v srdci. Přenosný ultrazvukový přístroj zase umožní vyšetření pacienta přímo u lůžka a nebude potřeba ho převážet do specializované laboratoře.

Lékaři dostanou k dispozici také ohřívací a chladicí jednotku. „Tento přístroj zvýší u pacientů šanci na minimální poškození mozku po zástavě oběhu,“ vysvětlil primář.

I díky novým přístrojům klinika dokáže rozšířit kapacitu o 700 pacientů ročně ze současných 1200. Patří ke špičkovým českým pracovištím pro léčbu chorob srdce a cév a je jedním ze dvou míst v republice, kde se starají o nemocné před transplantací srdce a po ní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?