Kardiologie na Bulovce chce dál jednat o svých akutních lůžkách

30. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Boj se zdravotními pojišťovnami o akutní lůžkovou péči zatím nechce vzdát Kardiologie na Bulovce. Soukromé centrum, které se specializuje na diagnostiku a následnou léčbu nemocí srdce, by mohlo přijít o všech 33 současných lůžek.


Pojišťovny plánují v příštím roce snížit počet akutních lůžek v Česku o 6000. Podle obchodního ředitele Kardiologie na Bulovce Rostislava Hampela bylo rozhodnuto „o nás bez nás“.

„Já nevím, co se rozumí termínem 'krátkodobá smlouva s postupným ukončením', neznám technický výklad. Pro mě je v tom všem jediný vzkaz: ročně ošetříme 2500 pacientů, zhruba 350 infarktů, asi 13.000 ambulantních pacientů, uděláme 6000 ech, a to všechno bude muset někdo udělat. Anebo ti lidé umřou na chodníku,“ řekl Hampel. Komunikace s pojišťovnami byla podle něj prakticky nulová, oficiálně se zúčastnil jednoho jednání.

„A přitom naše nabídka byla vysoce obchodní, nabízeli jsme pojišťovnám slevu ze základní sazby, nabídli jsme balíčkové ceny na kardiostimulátory, které jsou o 30 procent nižší než ostatní trh. Tyto nabídky nebyly ani komunikovány,“ uvedl Hampel. „Budu se veřejně ptát, jak je možné, že pojišťovny a celý systém, který hospodaří s deficitem, odmítá obchodní nabídku na nižší ceny, než za jaké dnes nakupuje,“ dodal.

Společnost Kardiologie na Bulovce byla založená v roce 1993. Jde o první soukromou společnost v Česku, která se zaměřila na diagnostiku a následnou léčbu ischemické choroby srdeční a vrozených či získaných srdečních vad. Ze současných 33 akutních lůžek má s VZP nasmlouváno 13 lůžek, s ostatními pojišťovnami 20.

Kardiologie na Bulovce má své sídlo přímo v areálu Nemocnice Na Bulovce. Při jednáních s pojišťovnami ale bojovala Bulovka „sama za sebe“, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Martin Šalek. Nemocnice přijde asi o stovku postelí. V současné době jich má asi 1100. „Nepovažujeme to za neúspěch. Od začátku bylo jasné, že se nějaká lůžka budou škrtat a všude. Jiné nemocnice, ať už pražské nebo mimopražské, přicházely o větší procento postelí,“ uvedl Šalek.

Zdravotní pojišťovny plánují v příštím roce snížit počet akutních lůžek o 6000. Akutní lůžková péče bude úplně zrušena ve 12 nemocnicích, v dalších dojde k transformaci. Po redukci zbude v českých zdravotnických zařízeních kolem asi 50.000 akutních lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?