Kardiologie v Pardubicích má nové přístroje za 40 milionů korun

17. 10. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři pardubické nemocnice začnou pacienty s onemocněním srdce a cév vyšetřovat na nových přístrojích za 40 milionů korun. Zařízení uhradila evropská dotace. Novinářům to řekli zástupci nemocnice a kraje.


Komplexní kardiovaskulární centrum působí ve spádové oblasti s půl milionem obyvatel. Do střediska jezdí nejen lidé z Pardubického kraje, ale také ze středních Čech a Vysočiny, řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

„Nyní se významně zlepší diagnostické a léčebné možnosti u pacientů se všemi formami onemocnění srdce a cév,“ dodal ředitel nemocnice Tomáš Gottvald.

Kardiologie pardubické nemocnice se v roce 2012 vrátila do sítě špičkových kardiocenter, z níž byla vyřazena na začátku předchozího roku. Pro nemocnici to znamenalo, že mohla znovu poskytovat kompletní péči a provádět nejnáročnější operace v oblasti kardiologie.

Polovinu dotace získala nemocnice, 20 milionů korun soukromé Kardiologické centrum Agel, které v Pardubicích také působí. Nemocnice vytvořila kardiologické pracoviště v roce 2011 se společnostmi Agel, Artur KOBLITZ a Fakultní nemocnicí v Hradci Králové, což jim otevřelo cestu k subvencím.
„Namísto nesmyslných soubojů se soukromými subjekty se v nemocnici daří pěstovat aktivní spolupráci,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Hlavní část dotace pro nemocniční centrum zaplatila novou angiolinku, na níž lékaři mohou pomocí kontrastní látky zkontrolovat oběhový systém pacienta. Předchozí přístroj byl instalován před deseti lety a byl již zastaralý.

„Angiolinka má lepší rozlišení. Operatérovi se zobrazí trojrozměrný obraz. Stroj je vybaven i mapováním oblasti a naviguje lékaře. Umí i jednoduché CT,“ řekl primář radiodiagnostického oddělení Leoš Ungermann.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?