Kardiologové v Třinci provedli zcela unikátní zákrok

4. 6. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Nemocnice Podlesí v Třinci včera jako první v České republice nahradili opotřebovanou umělou chlopeň novou chlopní bez potřeby operace.


Kardiologové NemocnicePodlesí provedli zcela unikátní zákrok - pacientce, které před osmi lety lékaři voperovali umělou srdeční chlopeň, zavedli pomocí katétru chlopeň novou.

Ženě tak díky tomuto zákroku zachránili život. Při zákroku asistoval i francouzský lékař a zkušený kardiolog Jean Claude Laborde. „K tomuto zákroku se lékaři rozhodli proto, neboť původní umělá srdeční chlopeň pacientky vlivem namáhání přestávala postupně plnit svou úlohu.

Pacientka tak nejenže získala už druhou umělou chlopeň, ale nemusela v pokročilém věku podstoupit opakovanou, velmi rizikovou operaci,“ uvedla mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská. Dodala, že právě tento nový způsob léčby, nazývaný „chlopeň do chlopně“, zachrání životy pacientům, kteří by nebyli schopni podstoupit druhou operaci.

Dosud se katetrizační implantace chlopní omezovaly pouze na nemocné, kteří měli nemocnou vlastní chlopeň. Výjimečnost nového způsobu, který včera provedli lékaři Kardiocentra Nemocnice Podlesí v Třinci, spočívá v tom, že rozšířili tuto metodu na skupinu nemocných, kteří již jsou po jedné srdeční operaci a mají chlopeň umělou.

„Takto léčených nemocných na celém světě je pouze několik desítek, v České republice až do dnešního dne ani jeden,“ řekl včera primář kardiologického oddělení Marian Branny.

Onemocnění aortální chlopně je nejčastější chlopenní vadou dospělých ve vyspělých zemích a postihuje zejména starší pacienty.

Dosud běžným způsobem léčby této skupiny nemocných byla chirurgická náhrada aortální chlopně takzvanou bioprotézou, tedy chlopní vyrobenou z hovězí nebo prasečí tkáně. U této umělé chlopně vlivem namáhání po zhruba sedmi až deseti letech dochází k opotřebování a chlopeň přestává plnit svou úlohu.

Následkem toho nemocní trpí příznaky srdeční slabosti, zejména dušností a namáhavou nevýkonností. „Tito nemocní by měli podstoupit druhou operaci s otevřením hrudníku, mimotělním oběhem a několikaměsíčním zotavováním. Naprostá většina z nich však není pro vysoké riziko schopna operace, to znamená, že jsou prakticky neléčitelní. Katetrizační implantace chlopně do poškozené bioprotézy neboli umělé chlopně je mnohem méně riziková pro pacienta i kardiochirurga a stává se jedinou a velkou nadějí pro tyto nemocné,“ vysvětlil primář Branny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?