Karlovarská krajská nemocnice by mohla snížit plánovanou ztrátu

19. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Karlovarské krajské nemocnice, a.s. (KKN) by letos mohlo skončit nižší ztrátou, než je plánovaných 64 milionů korun. Nadějně vypadají jednání s pojišťovnami o navýšení plateb, stát bude kompenzovat poplatky a kraj možná začne poprvé dotovat i provoz nemocnic.


Střední zdravotnický personál se tak dočká navýšení mezd, řekl novinářům nedávno jmenovaný generální ředitel KKN Josef März.

„Na straně příjmové se snažíme jednat se zdravotními pojišťovnami o navýšení plateb nad rámec současné úhradové vyhlášky. Nemocnice začala velmi výrazně plnit funkci spádové zařízení, má nadvýkonnost, což s sebou nese vyšší náklady. Jednání jsou zatím opatrně optimistická,“ uvedl März.

Podle něj by navýšení mohlo nemocnici přinést asi 15, možná i 20 milionů korun ročně s tím, že zálohy by se mohly zvýšit už letos. Definitivně ale bude KKN vědět, o kolik se platby zvednou, až na konci července.

Stát by také podle přijaté legislativy měl nemocnicím kompenzovat zrušené regulační poplatky. To by mohlo v případě nemocnic v Karlových Varech a Chebu, které spadají pod KKN, představovat příjem asi 13 milionů korun.

Největší změnou proti hospodaření v minulých letech by ale měly být platby kraje za takzvaný závazek veřejné služby. To znamená, že by kraj dotoval ztrátu jednotlivých, v kraji výjimečných a nezbytných oddělení. Podle vedoucí krajského odboru zdravotnictví Aleny Šalátové by mělo jít o podporu oddělení infekčního, plicního, kožního, urologického, dětské neonatologie a částečně i gastroenterologie, krčního a oddělení ARO. „Celkem by mělo jít o 38 milionů korun ročně,“ uvedla Šalátová.

Návrh, který už prošel radou, musí ještě schválit nadcházející jednání zastupitelstva kraje. Bylo by to poprvé, kdyby kraj kromě investic přispíval i na chod nemocnic.

Polepšit by si v krajských nemocnicích měly ještě letos sestry a laboranti. Těch mají krajské nemocnice nedostatek, aktuálně by potřebovaly asi 30 středních zdravotnických pracovníků. „Pokud nezvýšíme platy, sestry budou dál odcházet a v kraji jich je obecně už nyní nedostatek. Chceme platy navýšit asi na úroveň okolních nemocnic, průměrně asi o deset procent. To bude pro letošní rok znamenat navýšení mzdových výdajů asi o osm milionů korun,“ dodal März.

Pokud by se vydařila jednání s pojišťovnami, stát by doplatil poplatky a kraj dal KKN 38 milionů na ztrátová oddělení, ztráta nemocnic by se i při započtení nákladů na vyšší mzdy sester mohla blížit 20 milionům. Ve srovnání s loňskem, kdy KKN skončila ve ztrátě 131 milionů korun, by to byl výrazný posun. Podle Märze je ale předčasné předvídat, jak se hospodaření bude ve skutečnosti vyvíjet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?