Karlovarská krajská nemocnice chce opět zrušit tendr na lůžka

13. 4. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) chce znovu zrušit výběrové řízení na nákup stovek nemocničních lůžek pro nemocnice v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Důvodem je neshoda odborné komise na nejvhodnější nabídce.


Podle generálního ředitele KKN Luďka Nečesaného chce proto KKN vypsat soutěž za asi 40 milionů korun znova a rozhodnout jen podle ceny, řekl ČTK. Soutěž se konala už potřetí.

„Výběrového řízení na dodavatele lůžkových kompletů jsme převzali ve stavu, jakém bylo. Z mého pohledu mělo nevhodně nastaveny parametry výběru. V tuto chvíli diskutujeme s právními kancelářemi, Karlovarským krajem a regionální radou možnost zrušení soutěže a opětovné vypsání jen s parametrem ceny,“ uvedl Nečesaný.

KKN se tak podle něj chce vyhnout subjektivnímu posuzování jednotlivých nabídek. Stanoviska by krajská nemocnice měla dostat během několika týdnů a pokud by se nová soutěž vypsala okamžitě, mohla by lůžka být vybrána do tří nebo čtyř měsíců. KKN tlačí i termíny vyčerpání evropských dotací, z nichž se mají lůžka pořídit.

Výběrové řízení na dodavatele několika set lůžek se přitom opakuje už počtvrté. Předchozí soutěže musel kraj zrušit kvůli pochybení úředníka nebo formálním chybám. Celkově má kraj na nákup lůžek z dotací až 40 milionů korun. Podle Nečesaného ale bude konečná cena nižší.

Jak dnes ČTK řekl předseda dozorčí rady KKN Jakub Pánik, je tragické, že výběrové řízení trvá už tři roky. „Ale souvisí to s tím, že se stalo sportem neustále se ve výběrových řízeních odvolávat a stěžovat. Při poklesu zakázek se firmy snaží o každou bojovat a pokud neuspějí, odvolávají se antimonopolnímu úřadu,“ uvedl Pánik.

Právě dominantní kritérium ceny by mělo další kolo soutěže podle Nečesaného zjednodušit. Zároveň ale budou jasně v podmínkách stanoveny požadované parametry lůžkových kompletů. Předchozí podmínky soutěže měla jen 40procentní váhu cena a 60procentní technické parametry.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?