Karlovarská krajská nemocnice dokončila modernizaci přístrojů

27. 5. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Karlovarského kraje dokončily projekt modernizace přístrojové vybavení za asi 120 milionů korun. Karlovarská, sokolovská a chebská nemocnice díky němu získaly téměř 90 typů zdravotnických přístrojů. Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) na ně získala příslib dotace z Evropské unie.


Podle generálního ředitel KKN Petra Svobody se proti plánovaným cenám podařilo snížit výslednou cenu přístrojů o 26 milionů Kč, sdělil ČTK.

Projekt trval bezmála pět let a v jeho průběhu bylo provedeno 36 výběrových řízení. „Vybaveno bylo 40 nemocničních oddělení, jejichž obnova byla nesmírně potřebná, a pořízena byla také magnetická rezonance, která v Karlovarské nemocnici chyběla a pacienti byli nuceni dojíždět za složitějšími vyšetřeními do okolních regionů,“ uvedl Svoboda.

„Důležitou součástí bylo pořízení nemocničních lůžek v rozsahu 684 ks lůžkových kompletů napříč všemi lůžkovými odděleními, ARO a JIP ve všech nemocnicích,“ doplnil lékařský ředitel KKN Josef März.

Stará technika přitom už mnohde dosluhovala a její stav byl havarijní nebo vyžadoval časté opravy.
Mezi pořízenými přístroji byly například anesteziologické přístroje, ultrazvukové systémy, infuzní technika, monitorovací systémy, RTG přístroje, operační stoly, rehabilitační přístroje a pomůcky a podobně.

Z celkových nákladů šlo asi 44 procent do karlovarské nemocnice, 28 do chebské a stejně tak 28 procent do sokolovské, kterou spravuje soukromá společnost Nemos.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného jsou investice do vybavení krajských nemocnic jednou z priorit kraje. Nové přístroje zlepší komfort jejich pacientů.

Jenže z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad mají nemocnice proplaceno zatím jen asi 30 milionů korun na magnetickou rezonanci v Karlových Varech. Proplacení zbytku bude záležet na tom, jestli se ještě vůbec ROP Severozápad spustí. Stejně tak je zatím nejasný nákup dalších přístrojů, které měly být z tohoto operačního programu zakoupeny. Soutěže na nákup řady z nich už byly ukončeny.

Případný definitivní konec ROP Severozápad by se ale neměl dotknout hospodaření nemocnic. Projekt předfinancoval Karlovarský kraj, který by tak musel řešit možné na zaplacení části dotace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?