Karlovarská krajská nemocnice dokončuje nákup přístrojů

21. 10. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice, a. s. (KKN) pořídila za poslední dva roky z evropských dotací nové přístroje za 170 milionů korun. Šlo celkem o 82 druhů přístrojů, jejichž nákup se v současné době dokončuje, informoval ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký.


Dalších 81 milionů korun bude stát lineární urychlovač, jehož instalaci dokončují v chebské nemocnici.

Nové přístrojové vybavení pořídily nemocnice v Karlových Varech a Chebu v rámci dvou samostatných projektů dotovaných z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Jeden se zaměřil na přístrojové vybavení Pavilonu akutní medicíny v Karlových Varech. Druhý pak přinesl novou techniku pro obě nemocnice. Nemocnice v Karlových Varech i Chebu zastřešuje právě společnost Karlovarská krajská nemocnice a.s., jejímž vlastníkem je kraj.

„Nové přístroje umožní především další zlepšení i zpřesnění diagnostiky, a tím i šetrnější péči pro pacienty z celého Karlovarského kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik (ČSSD).

Přístroje se přitom nekupovaly jako celek, ale na každý přístroj nebo skupinu přístrojů bylo vypsáno samostatné výběrové řízení.

Mezi nejdůležitější přístroje patří například terapeutický rentgen za 8,1 milionu korun bez DPH pro Nemocnici v Chebu. „Jedná se o jediný přístroj tohoto druhu v Karlovarském kraji a léčba s jeho pomocí je vysoce účinná především u analgetických stavů nenádorového původu. Ročně tuto léčbu v Chebu podstoupí v průměru 300 nových pacientů. Nejbližší zdravotnické zařízení, které má obdobné vybavení, je v současnosti až v Plzni,“ doplnil David Bracháček, ekonomický ředitel KKN.

Dalším významným přírůstkem v přístrojovém portfoliu nemocnice je díky ROP také trauma navigační systém s C ramenem za více než deset milionů korun bez DPH. Nákup tohoto navigačního systému pomůže pacientům, kteří zamíří do karlovarské nemocnice s různými traumaty kostí. Umožňuje totiž zpřesnění a zkvalitnění ošetření zlomenin.

Kromě nich KKN získala například i počítačový tomograf pro nemocnici v Chebu, kde nahradí stávající 13 let staré zařízení. Nový je také litotryptor k drcení ledvinových kamenů pro karlovarskou nemocnici za 7,9 milionu korun.

Zcela zvlášť pak Karlovarský kraj zakoupil za 81 milionů nový lineární urychlovač, který by měl v Chebu začít pracovat na přelomu roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?