Karlovarská krajská nemocnice loni prohloubila ztrátu na 131 mil.

4. 6. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) loni prohloubila svou ztrátu na 131,45 milionu korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky, kterou na svém posledním jednání vzala na vědomí krajská rada jako valná hromada KKN.


Ztráta bude účetně převedena do nerozdělené ztráty z minulých let, řekl dnes novinářům hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Předloni nemocnice hospodařila se ztrátou 52,5 milionu korun.

„Výsledek hospodaření nebyl příznivý. Úhradová vyhláška opravdu zamávala s financováním nemocnic. Převedení do neuhrazené ztráty neohrozí chod nemocnice, ale tento účet bude muset nemocnice postupně vyrovnávat,“ konstatoval Novotný. Kvůli loňské úhradové vyhlášce dostaly nemocnice od zdravotních pojišťoven méně, než očekávaly.

V minulých letech KKN, která spojuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu, vyrovnávala své ztráty tím, že proti ní snížila základní jmění společnosti. To ale loni kleslo už tak nízko, že ho Karlovarský kraj musel v závěru roku navýšit nepeněžitým vkladem o 36 milionů korun, konkrétně vložením nemovitostí do majetku KKN. Jinak by hrozilo, že závazky krajské nemocnice převýší vlastní majetek společnosti, což by mohlo být důvodem k vyhlášení insolvence.

Krajští radní také rozhodli o tom, že KKN má vypsat výběrové řízení na tři manažery krajských nemocnic, ekonomického ředitele, provozně technického ředitele a ředitele kontroly. To také nebývalo zvykem. Poslední dva ředitelé nemocnice si své nejbližší spolupracovníky vybírali sami.

Jenže podle hejtmana Novotného je současný ředitel Josef März vedením nemocnice zatím pouze pověřený. „Kdyby vzešel z výběrového řízení, tak by asi nebylo nutné vypisovat soutěž na členy managementu,“ dodal hejtman. Ve výběrové komisi, která bude tři ředitele vybírat, převažují politici, odborníci z oboru jsou v ní tři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?