Karlovarská krajská nemocnice propustí část administrativy

1. 6. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) propustí část administrativně-technických pracovníků. Podle auditu, který si kraj objednal u společnosti Nexia, jde o pozice, které jsou v krajské nemocnici zdvojené. V první fázi půjde o asi sedm lidí, řekl ČTK generální ředitel KKN Josef März. Nemocnice má přibližně 1200 zaměstnanců.


„Propouštění jsme projednali i se všemi čtyřmi odborovými organizacemi, které v nemocnici působí. Nebylo to jednoduché, protože s těmi lidmi už nějaký čas pracuji. Nějaké nespokojenost se dá očekávat,“ řekl ČTK März.

Podle něj je možné, že po první vlně propouštění přijdou o místo ještě další zaměstnanci správy nemocnic. Mělo by ale jít maximálně o jednotlivce.

Snížením stavu administrativního personálu by KKN mohla ušetřit zhruba tři miliony korun ročně. Letos to bude samozřejmě méně, protože výpovědi budou rozdány až v polovině roku. Propouštění by se ale v žádném případě nemělo dotknout zdravotnického personálu.

„Pro ostatní administrativní pracovníky to bude znamenat zvýšené nároky, ale dosud byl na některých úsecích počet lidí komfortní, teď bude méně komfortní,“ přiblížil März.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Jakuba Pánika (ČSSD) se na úsporných opatřeních dohodlo s vedením nemocnice představenstvo i dozorčí rada. „Audit ukázal určité možnosti úspor hlavně tím, že srovnal KKN s podobnými nemocnicemi jinde. Chceme tyto poznatky co nejdříve aplikovat,“ řekl ČTK.

Hospodaření KKN loni poprvé po mnoha letech neskončilo v propadu. V roce 2013 přitom skončilo ztrátou 130 milionů korun a ztrátové byly i roky předtím. Kladný výsledek hospodaření podpořilo loni navýšení plateb od zdravotních pojišťoven, ale i dotace z kraje na některá jedinečná a nezbytná nemocniční oddělení.

Podle Märze za první čtvrtletí letošního roku je KKN v několikamilionové ztrátě, ale pokud se opět podaří dohodnout se na podpoře některých oborů, mohl by i letošní rok skončit hospodaření s vyrovnaným výsledkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?