Karlovarská krajská nemocnice se dohodla na kolektivní smlouvě

27. 3. 2019 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a. s. (KKN) se dohodla s odbory na nové kolektivní smlouvě. Zvednou se podle ní mzdy i příplatky za směnnost. Na zvýšení, které slibovalo ministerstvo zdravotnictví, ale platby pojišťoven nestačí, řekl mluvčí KKN Vladislav Podracký.


KKN spravuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu. Loni uzavřené kolektivní smlouvě už vypršela platnost, a tak nová, na které se vedení KKN s odbory dohodlo, začne platit od 1. března.

Všem nelékařským zdravotnickým pracovníkům se podle dohody zvýší příplatek za směnnost, a to u středního zdravotnického personálu z 2000 korun na 5000 korun a u ostatních z 500 korun na 1500 korun.

Základní mzda vzroste u lékařů s nejnižší kvalifikací o 2520 korun, u nejvyšší kvalifikace o 4750 korun. Sestry a farmaceuti si podle kolektivní smlouvy polepší o sedm procent základní mzdy, ostatní nelékařský personál a technicko-hospodářští pracovníci o pět procent.

Zvýšení základních mezd se týká pouze těch zaměstnanců, kteří nemají dohodnutou smluvní mzdu a jsou zařazení podle platné kolektivní smlouvy do mzdové tabulky.

Na vyšší mzdy v nemocnicích KKN přispíval v minulých letech i Karlovarský kraj, hlavně proto, aby se podařilo zastavit odchody sester a lékařů jinam. Za dva roky tak mzdy v nemocnicích vzrostly zhruba o třetinu. Jenže vyšší mzdové náklady, které nepokrývají platby od zdravotních pojišťoven, zvyšují ztrátu krajských nemocnic. V roce 2017 vykázaly ztrátu 105 milionů korun, za loňský rok by to mohlo být ještě více.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?