Karlovarská krajská nemocnice skončila ztrátou 29,5 milionu Kč

29. 4. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) skončila loni, kdy pod ní spadaly tři nemocnice, se ztrátou 29,5 milionu korun. Splnila tak zadání zřizovatele, Karlovarského kraje, aby ztráta byla nižší než předloňských 53 milionů korun.


Jak ale řekl na jednání krajského zastupitelstva generální ředitel Zdeněk Horák, čekal mírně lepší výsledek.

KKN se od letošního 1. ledna skládá z nemocnic v Karlových Varech a Chebu. Nemocnici v Sokolově Karlovarský kraj od 1. ledna pronajal soukromé společnosti Nemos Plus. Podle Horáka se podařilo už nejen předat sokolovskou nemocnici fyzicky, ale nyní už i účetně.

Právě náklady spojené s vyčleněním sokolovské nemocnice byly podle Horáka tím, co navýšilo ztrátu o řádově deset až 12 milionů korun.

Ačkoli je cílem vedení nemocnice dostat hospodaření na nulu, podle Horáka to v letošním roce ještě možné nebude. „Projeví se enormní navýšení mezd lékařů. Pojišťovny sice část pokryjí, ale ne všechno. Představenstvu budu pro letošní rok navrhovat ztrátu ve výši 22 až 26 milionů korun,“ řekl Horák ČTK.

Zastupitelé ale dnes vytýkali KKN hlavně nepodařená výběrová řízení na postele, přístrojové vybavení a magnetickou rezonanci. Všechny tři musí KKN zopakovat. Podle zastupitele Václava Živného (KSČM) tím ředitel nesplnil jedno ze zadání, které před rokem při svém nástupu do funkce krizového manažera nemocnic dostal.

„Nemůžete mě soudit za výběrová řízení, která se vypsala před mým příchodem. Měl jsme za úkol výběrová řízení standardizovat, což se stalo,“ oponoval Horák.

Krajská koalice ČSSD a KSČM dnes také odmítla vytvoření kulatých stolů, které by se zabývaly fungováním a budoucností nemocnice v Karlových Varech a Chebu. Podle krajského radního pro zdravotnictví Václava Larvy (ČSSD) je nemocnice akciová společnost vlastněná krajem a za její hospodaření je vedení kraje odpovědné. „Sbor šašků nemůže rozhodovat o fungování akciové společnosti,“ poznamenal Larva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?