Karlovarská krajská nemocnice zlepšila hospodaření

7. 8. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) výrazně zlepšila hospodaření. Díky navýšení plateb od zdravotních pojišťoven se v pololetí dostala do ztráty jen 16 milionů korun. Proti loňsku, kdy KKN, která slučuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu, dosáhla ztráty 131 milionů korun, je to posun.


Optimistický je i výhled na druhé pololetí, řekl ČTK náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD).

„Po trendu prvních čtyř měsíců, kdy docházelo k prohlubující se ztrátě, se projevily vyšší úhrady zdravotních pojištěn, které v minulých letech nezohledňovaly všechny náklady, které jsme s léčbou pacientů měli. Už v květnu a červnu došlo dokonce k plusovému hospodaření,“ uvedl Čermák.

Navýšení plateb o asi deset milionů korun v sobě zahrnuje i kompenzace za zrušené regulační poplatky. Podle Čermáka by podobný trend měl být i v druhé polovině roku. Krajské nemocnice navíc dostanou od kraje 38 milionů korun na zajištění některých služeb v rámci závazku veřejné služby.

Vyšší náklady by ale KKN měla mít například kvůli navýšení mezd pro sestry a střední zdravotnický personál, jehož platy zatím zaostávaly. KKN tak jen stěží dokázala plnit požadavky pojišťoven na personální zajištění některých oddělení. To by se mohlo zvýšením mezd sestrám zlepšit.

KKN se potýká se ztrátovým hospodařením léta. Kraj v minulých letech řešil ztrátu například zvyšováním základního jmění tak, aby předešel situaci, kdy by závazky přesáhly majetek KKN a nemocnice by se tak dostaly blízko insolvenčnímu řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?