Karlovarská krajská nemocnice zvedne mzdy o pět procent

12. 2. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) zvýší letos mzdy lékařů a sester o pět procent. Navýšení je ale spíše politickým rozhodnutím, platby od zdravotních pojišťoven by vystačily jen na zvýšení o 3,5 procenta. Kraj, jako zřizovatel KKN, ale požadoval vyšší nárůst mezd. KKN tak musí chybějící peníze najít ve vnitřních úsporách.


ČTK to sdělil mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Zvýšení mezd o pět procent dnes potvrdil zástupcům odborů ekonomický ředitel společnosti David Bracháček s tím, že jde o politické rozhodnutí. O zvýšení mezd požádal vedení nemocnice krajský náměstek pro zdravotnictví Jakub Pánik (ČSSD), podle kterého je potřeba najít dostatek peněz především na personál a teprve poté řešit například techniku.

„V posledních letech jsme masivně investovali do vytvoření co nejlepších technických podmínek pro zaměstnance i pacienty nemocnice, ať to jsou nové budovy nebo přístroje. Teď je na čase, abychom pokračovali tím, co je nejdůležitější. A to jsou lidé, kteří v nemocnici pracují,“ uvedl Pánik.

Podle ekonomického ředitele Bracháčka to ale nic nemění na faktu, že takové zvýšení platů nebude kryté platbami od zdravotní pojišťovny. „Částka, kterou KKN na navýšení mezd v roce 2016 obdrží, bude stačit maximálně na nárůst o 3,5 procenta bez rizika propadu výkonnosti a tím potřebného vytvoření rezerv. Zbytek peněz tedy musíme najít formou vnitřních úspor, případně zvýšením výkonnosti. U zvyšování výkonů však jsou naše možnosti omezené,“ řekl Břicháček.

Karlovarská krajská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v regionu. Zaměstnává na 1200 pracovníků se strukturou od pomocného personálu až po špičkové lékařské týmy. Průměrná mzda lékaře se v roce 2015 v KKN pohybovala na úrovni 72.214 Kč hrubého, sestry pak 28.474 korun. Jde však o částky včetně příplatků za služby a přesčasy, zejména objem přesčasů je na hranici únosnosti, doplnil mluvčí KKN.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?