Karlovarská krajská nemocnice zvedne platy i přes spory s LOK

12. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN) dnes přislíbilo, že dojednanou dohodu o zvýšení platů lékařů nemocnice dodrží.


Přestože Lékařský odborový klub (LOK) nemocnice v Karlových Varech odmítl podepsat kolektivní smlouvu. ČTK to dnes oznámil krajský radní a předseda představenstva Václav Larva (ČSSD).

Podle představenstva sloučil LOK rozhodnutí nepodepsat už před časem dohodnutou kolektivní smlouvu s protestem proti odvolání primáře ARO Romana Brázdila z funkce, a dokonce s už uzavřenou akcí Děkujeme, odcházíme. „Zástupci LOK vědomě a účelově zdržují podepsání kolektivní smlouvy, a brání tím dojednanému navýšení mezd pro sestry a ostatní personál,“ uvádí se v prohlášení představenstva.

Podle čtvrtečního prohlášení LOK karlovarské nemocnice je odvolání z funkce primáře ARO lokální porušení dohody k ukončení akce Děkujeme, odcházíme. Lékaři se také chtějí připojit ke svým kolegům z ARO, kteří písemně pohrozili vedení nemocnice vypověděním smluv o přesčasové práci.
Na čtvrteční volební zasedání LOK karlovarské nemocnice reagoval dnes také generální ředitel KKN Zdeněk Horák. A to hlavně na to, že ve funkci předsedy místního LOK zůstal Peter Igaz. Ten přitom podle Horáka slíbil, že ve funkci skončí. „Při naší poslední schůzce jste navrhl jako vstřícné řešení stávající situace své ukončení ve funkci předsedy LOK. Za to jste požadoval zpětvzetí výpovědí zejména pak své a primáře Jaroslava Žáka a také návrat na původní místa. Přesto, že jsem měl zejména o vašem dalším působení jiné představy, ustoupil jsem,“ vzkázal Horák v otevřeném dopise.
Přetrvávající neshody mezi vedením nemocnice a lékaři oživilo odvolání z funkce primáře Romana Brázdila. Vedení nemocnice jej zdůvodnilo dlouhodobým neplněním příkazů a porušováním pracovní kázně. Brázdil za odvoláním naopak vidí politickou čistku, neboť se v minulosti často kriticky vyjadřoval k problematice vedení krajských nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?