Karlovarská nemocnice obhájila status perinatologického centra

22. 4. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská nemocnice obhájila status Perinatologického centra intermediární péče. Stará se o novorozence s malou porodní váhou, s vrozenými vadami a dalšími obtížemi. Akreditaci dostalo letos jen 11 z 20 žadatelů. Pro oddělení, které slouží pro celý Karlovarský kraj, to znamená potvrzení kvality péče, řekla novinářům vedoucí lékařka oddělení Jitka Zejdová.


„Má to význam pro kvalitu péče, ale i ekonomický dopad pro uznání péče ze strany pojišťoven. Koncentrujeme péči ze všech porodnic, kromě karlovarské i z Chebu, Sokolova a Ostrova,“ uvedla Zejdová.

Do perinatologického centra směřují v ideálním případě už ženy s rizikovým těhotenstvím. Pokud se problémy zjistí až při porodu, má oddělení od krajské záchranné služby speciální sanitku, která je ihned k dispozici a může dítě do Karlových Varů rychle převézt.

V centru za posledních deset let hospitalizovali téměř 2500 novorozenců. Je to asi devět procent ze všech porodů v kraji. Kromě obvyklých příčin má ale Karlovarský kraj kvůli sociálnímu složení obyvatel i více matek závislých na drogách, s pohlavními chorobami a s nesledovanou graviditou.

V péči o novorozence je Česko mezi deseti nejúspěšnějšími zeměmi světa. Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Tomáše Semerádta je to zejména díky více než třicetiletému sledování a vyhodnocování výskytu a léčby problémů u novorozenců. „Před 30 lety byla úmrtnost dětí po porodu v řádech procent, nyní jsou to promile,“ řekl novinářům. Karlovarská perinatologie měla například v loňském roce úmrtnost nulovou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?