Karlovarská nemocnice odmítla mimosoudní dohodu s advokátem

6. 6. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a. s. (KKN) odmítla mimosoudní vyrovnání s advokátem Robertem Bezděkem, který pro ni v minulosti vymáhal nezaplacené zdravotnické poplatky. ČTK o tom informovala mluvčí nemocnice Barbora Silná.


Právník, který nyní zpětně požaduje proplacení šesti milionů korun, na které má údajně jeho kancelář nárok, hrozí krajským nemocnicím insolvenčním řízením a bude peněz domáhat soudně, sdělil ČTK.

Podle mluvčí vedení KKN po zvážení všech právních aspektů rozhodlo odmítnout mimosoudní vyrovnání navrhované právníkem v souvislosti s neuhrazenými fakturami za právní zastoupení v původní výši více než šest milionů korun. Bezděk navrhoval mimosoudní vyrovnání ve výši 1,7 milionu korun.

Vedení Karlovarské krajské nemocnice považuje faktury vystavené Bezděkem za právní zastoupení za neopodstatněné, neetické a nečestné. „Robert Bezděk vymáhal v letech 2008 až 2010 po dlužnících bagatelní částky v řádech desítek korun bez výslovného písemného pokynu KKN a.s. Tyto neuhrazené poplatky byly navíc následně znásobeny na částku v řádech tisíců korun v důsledku připojení vysokých nákladů spojených s právním zastupováním,“ vysvětlil předseda představenstva KKN a.s. Luděk Nečesaný.

Podle vedení KKN porušil Bezděk jednu ze základních povinností advokáta, a to povinnost jednat v souladu se zájmy klienta, tedy KKN. „Vymáháním bagatelních částek, které na sebe navázaly vysoké náklady, byly podle nás zájmy KKN významně poškozeny, neboť ve vztahu ke KKN se jednalo o kroky absolutně nehospodárné, nevýhodné a směřující proti vlastním pacientům. Vysoké náklady právního zastoupení kritizuje i Ústavní soud České republiky z důvodu nepřiměřenosti nákladů vůči vymáhaným částkám,“ uvedl Nečesaný.

Bezděk ale ČTK sdělil, že dlužné poplatky vymáhal na základě smlouvy. „Částky, kterých se domáhám, jsou z valné většiny částky, které byly přiřknuty jednotlivými soudy KKN jako náhrada nákladů řízení a jejich výše již byla určena soudem,“ uvedl Bezděk. „Za této situace nemám jiné možnosti, než se úhrady těchto pohledávek domáhat soudní cestou, přičemž není vyloučeno, že své pohledávky uplatním i v rámci případného insolvenčního řízení, pokud bude soudem nařízeno,“ upřesnil.

Podle Nečesaného je KKN připravena se s advokátem u soudu setkat. Jak dnes novinářům řekl, pro právní kancelář Roberta Bezděka byla smlouva s nemocnicemi velmi výhodná. Bylo navíc běžnou praxí, že si právní kancelář vybírala klienty, od kterých bude poplatky a mnohanásobně vyšší náklady právníků vymáhat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?