Karlovarská záchranka modernizuje dispečink za 35 milionů korun

25. 10. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje modernizuje svůj dispečink, což jí umožní mnohem lépe řídit všechny týmy záchranných složek. Náklady na pořízení nových technologií dosáhnou zhruba 35 milionů korun, z toho 28,3 milionu korun představují dotace a zbývajících 6,7 milionu korun uhradí Karlovarský kraj z vlastních zdrojů.


Karlovarské operační středisko tak bude díky novým technologiím patřit ke špičce v České republice, oznámil ČTK náměstek hejtmana Martin Havel (ČSSD).

Nové technologické vybavení bude znamenat obměnu všech počítačů, softwaru i serverů na dispečinku. Pořízeny budou nové mapové podklady a technologie pro sledování polohy vozidel pomocí GPS. Sanitní vozidla budou vybavena novými navigacemi a datově propojena, uvedl Havel.

„Dojde k centralizaci analogové rádiové sítě a radiostanice doplníme technologií PEGAS umožňující komunikaci na digitální bázi. Počítáme také s nákupem nových přístupových a kamerových systémů,“ poznamenal Havel.

Centrální dispečink záchranky v Karlových Varech dokáže od příštího roku díky modernímu vybavení řídit pohyb výjezdových skupin po celém kraji. Nyní se na tom podílely i dispečinky na dalších výjezdových stanovištích.

Ředitel krajské záchranky Roman Sýkora konstatoval, že se zlepší komunikace mezi dispečinkem a posádkou sanitních vozidel. Ta se nyní odehrává jen na analogové bázi. „Nové vybavení zdokonalí propojení jednotlivých složek integrovaného záchranného systému,“ dodal Sýkora.

Záchranná služba Karlovarského kraje už má od srpna k dispozici novou budovu v areálu hejtmanství. Výstavba víceúčelového objektu stála přibližně 75 milionů korun a kraj ji zaplatil z úvěru. Záchranáři předtím využívali část budovy hasičů, zčásti sídlili ve starém provizorním objektu. V novém získali dost místa nejenom pro moderní operační středisko, ale také pro sanitky a posádky. V budově nechybějí pokoje pro odpočinek záchranářů, sklady zdravotnického materiálu a školicí středisko.

Územní zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje hospodaří s ročním rozpočtem kolem 200 milionů korun. Z toho dvě třetiny tvoří příspěvek kraje a zbytek příjmy od zdravotních pojišťoven. Vloni vyslala tři operační střediska výjezdové skupiny k téměř 23.000 případů. Kraj investoval v minulých letech do výstavby nových výjezdových stanovišť rychlé zdravotnické záchranné služby nebo jejich rekonstrukcí na 50 milionů korun. V kraji je nyní 11 výjezdových stanovišť.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?