Karlovarská záchranná služba bude od října vyjíždět i z Lubů

27. 8. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové výjezdové stanoviště v Lubech u Chebu bude mít od října Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Karlovarského kraje. Stanoviště pokryje potřebu rychlé pomoci v oblasti, kam se dosud sanitky dostávaly až na hranici zákonem stanovených 20 minut.


V Lubech bude zatím působit jen přes den, řekl dnes novinářům ředitel ZZS Roman Sýkora.

„V této oblasti máme hraniční dobu dojezdu. Nejčastěji tam vyjíždí posádky z Chebu nebo z Aše a dojezdové časy jsou 20 minut i více. To je pro nás nepřijatelné, i když je tam zhruba jeden až dva výjezdy za den,“ uvedl Sýkora.

Záchranka se dohodla s městem, že využije zázemí v tamním zdravotním středisku. Sníží to náklady proti variantě, kdy by se stavělo nové výjezdové stanoviště.

Oblast Lubů patří mezi části Karlovarského kraje, které jsou vzdáleny od velkých center. Relativně nejblíže je sice stanoviště v Kraslicích, ale vzhledem ke stavu silnic mezi Kraslicemi a Luby, a to hlavně v zimě, do Lubů a okolí jezdí spíše posádky z Chebska.

Lubské stanoviště bude už 13. v kraji. Přitom ještě před několika lety vyjížděly vozy jen z šesti míst. Podle Sýkory tak bude pokryto rychlou zdravotní službou 90 procent populace kraje. Horší dojezdové časy jsou sice ještě například v Doupovských horách, ale tam je vojenský újezd, kde žijí jen desítky lidí.

V příštím roce záchranná služba změní ještě své stanoviště na Karlovarsku. Z Jáchymova se zdravotníci přestěhují do nové nízkoenergetické budovy v Ostrově. Bude stát čtyři miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?