Karlovarská záchranná služba nakoupila pět nových sanitek

5. 1. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje (ZZSKK) zakoupila pět nových sanitních vozů. Postupně se tak daří každý rokem obnovovat vozový park. Pět vozů Volkswagen přišlo spolu s nástavbou pro zdravotníky na 15,2 milionu korun.


Postupnou obnovu záchranářských vozů umožňuje dotace z Karlovarského kraje na provoz záchranné služby. Každoročně činí asi 240 milionu korun, řekl včera novinářům náměstek hejtmanky Jan Bureš (ODS). „Jde o vozidla, která by patřila do rozpočtu roku 2017. My tím plníme závazek, který má kraj vůči záchrance, tedy každý rok umožnit v rámci rozpočtu nákup pěti nových sanitek plus jednoho vozidla, které slouží pro lékaře v systému Randez-Vous. To už bylo na konci roku předáno na základně v Sokolově,“ uvedl Bureš. Podle něj se i z letošního rozpočtu počítá s nákupem pěti nových vozů.

Karlovarská záchranná služba má zhruba 40 vozů. Ty nejvytíženější podle vedoucího úseku nelékařských zdravotnických profesí ZZSKK Miloše Kukačky ujedou ročně kolem 50.000 kilometrů. Zatímco v minulosti záchranka získávala nové vozy hromadně a stávalo se, že po několika letech už dosluhovaly, postupný systém obnovu umožňuje vyřazovat vozy, které ještě nejsou výrazně poruchové. Ubývá tak případů, kdy musí posádka kvůli poruše využít náhradní vozidla.

Nové sanitky, které jsou proti svým předchůdcům měkčí, na vzduchových tlumičích, ale zároveň prostornější budou na základnách v Sokolově, Chebu, Nejdku, Horním Slavkově a Kraslicích. Pomáhat tak budou prakticky napříč celým krajem.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?