Karlovarské krajské nemocnici se daří lákat nové lékaře

18. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice (KKN) je úspěšná v získávání nových lékařů, od počátku roku jich nastoupilo deset. Další by měli přijít v následujících měsících, řekl ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký. Daří se tak snižovat nedostatek zdravotního personálu, se kterým se potýká většina nemocnic v Česku.


„Deset lékařů na plný úvazek už letos nastoupilo a máme předběžné přísliby dalších 25 lékařů, kteří by měli nastoupit do následujících čtyř měsíců. U 13 z nich je pravděpodobnost nástupu téměř jistá,“ řekl Podracký.

KKN, která provozuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu, v současnosti zaměstnává asi 600 sester a zhruba 200 lékařů. Do plného stavu ale chybí asi 100 sester a 20 lékařů.

„Měli jsme dvě možnosti. Nečinně sedět a doufat, že vydržíme, než to někdo vyřeší, nebo vzít věci do vlastních rukou a aktivně je řešit. Rozhodli jsme se pro to druhé,“ řekl ekonomický ředitel KKN David Bracháček. Své řešení nemocnice postavila na třech pilířích, na motivujícím finančním ohodnocení současných zaměstnanců, aktivním oslovování studentů středních i vysokých škol a na špičkově vybavených pracovištích.

Novým zaměstnancům nabízí KKN náborové příspěvky, které mohou u sester i lékařů dosáhnout desítek tisíc korun. KKN pomáhá svým lékařům se zajištěním bydlení i se zvyšováním kvalifikace a prohlubováním vzdělání.

Přílivu mladých lékařů v Karlových Varech dosáhli především zásluhou spolupráce s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. „Studenti medicíny u nás dostanou potřebnou praxi. Zároveň poznají, že jim díky velmi dobrému zázemí dokážeme pomoci v jejich profesním rozvoji,“ uvedl Bracháček.

Díky investicím Karlovarského kraje je hlavně karlovarská nemocnice vybavená minimálně na srovnatelné úrovni jako velké fakultní nemocnice. V posledních pěti letech se v KKN proinvestovalo na 1,5 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?