Karlovarský a Plzeňský kraj přispějí na pohotovost v M. Lázních

9. 2. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Rady Karlovarského a Plzeňského kraje schválily příspěvek na zřízení lékařské pohotovosti v nemocnici v Mariánských Lázních. Každý z krajů poskytne nemocnici na období od 1. března do konce letošního roku příspěvek jeden milion korun.


Rozšíří se i provoz chirurgické ambulance, řekl novinářům náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik (ČSSD).

„Jeden milion korun půjde ze strany Karlovarského kraje, na jeden milion korun budeme mít smlouvu s Plzeňským krajem, a tedy celkem dva miliony poskytneme nemocnici Mariánské Lázně. Karlovarský kraj bude platit lékařskou pohotovostní službu a Plzeňský kraj přispěje na chod chirurgické ambulance, která bude fungovat ve stejném časovém rozpětí jako pohotovost,“ uvedl náměstek. Příspěvek musí v obou krajích ještě schválit zastupitelstvo.

Obě služby tak budou fungovat ve všední dny od sedmi do 21 hodin a o víkendu od devíti do 21 hodin. Město Mariánské Lázně na chod těchto služeb ze svého rozpočtu vyhradilo také dva miliony korun. Podaří se tak po letech zajistit pohotovost nejen pro Mariánskolázeňsko, ale částečně i Tachovsko.

„Jsem rád, že naše iniciativa spolu s okolními obcemi z podzimu minulého roku měla smysl, a podařilo se získat příslib dotace nejen z Karlovarského, ale i Plzeňského kraje. Celková suma však nedostačuje na provoz čtyřiadvacetihodinové pohotovosti,“ řekl již dříve starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák (Piráti). Město podle něj bude jednat i s dalšími subjekty, které by se na financování nepřetržitého provozu mohly podílet, jde například o lázeňská zařízení.

O zřízení pohotovosti v Mariánských Lázních dlouhodobě usilují starostové z regionu, kteří dokonce požádali Karlovarský kraj o pomoc otevřeným dopisem. Nemocnice začala znovu rozšiřovat své služby poté, co většinový podíl odkoupil spolumajitel Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem Jakub Zavoral. Město Mariánské Lázně má v nemocnici podíl 14 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?