Karlovarský kraj bude opět dotovat nemocnice, letos 52 miliony Kč

12. 6. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelstvo Karlovarského kraje schválilo provozní dotace pro nemocnice v kraji. Na takzvaný závazek veřejné služby na krytí ztrát oddělení, která jsou v kraji jedinečná, dá letos kraj 51,8 milionu korun. Je to o více než dva miliony méně než loni. Tehdy ale kraj tvrdil, že jde o výjimečnou pomoc, která se nebude opakovat.


„Je nová koalice. Karlovarský kraj to deklaroval minulý rok ústy tehdejšího vedení. My jsme to už tehdy rozporovali, že to tímto způsobem nepůjde. Ale minulá koalice nebyla schopna připravit nějakou koncepci. Nová koalice nyní jasně říká, že do podzimu vznikne koncepční materiál, který jasně nadefinuje období dvou až čtyř let, po které to bude třeba řešit,“ řekl ČTK náměstek hejtmana Jakub Pánik (ČSSD).

Podle dnes schváleného návrhu by měla Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) dostat 36,7 milionu korun, a to například na plicní, infekční, kožní a další oddělení. Nemocnice Ostrov má dostat na psychiatrii a intenzivní ošetřovatelskou péči 8,8 milionu korun a sokolovská na soudní a toxikologii 6,3 milionu korun.

Jenže opoziční komunisté dnes zpochybnili zákonnost tohoto způsobu dotování nemocnic. „Podle pravidel Evropské unie musí být splněny některé podmínky. Například musí jít o objednávku služby. My ale takto platíme něco, co se už provedlo,“ uvedla zastupitelka Eva Valjentová (KSČM), která byla za minulé koalice první náměstkyní hejtmana. Podle ní i loňská dotace, pro kterou zvedli roku i komunisté, nemusela být právně v pořádku.

Zároveň striktně odmítla, že by předešlá koalice KSČM a ČSSD nebyla schopna připravit koncepci zdravotnictví. „Oblast zdravotnictví měla sedm let pod sebou ČSSD,“ řekla ČTK. „Navíc v koaličním programu má nová koalice předložení koncepce až v červnu 2016. To už bude s křížkem po funuse,“ dodala Valjentová.

Dotace kryje jak ztráty jedinečných oddělení, za kterými by jinak museli pacienti jezdit do okolních krajů, ale také výkony, které pojišťovny neproplácejí. „To, že se k nám svážejí pacienti i mimo spádovou oblast, znamená pro nemocnici zvýšení nákladů, které pojišťovny neproplácí,“ řekl mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Podle generálního ředitele KKN Josefa Märze je možné, že se díky dalším úsporným opatřením podaří dotace postupně snižovat a nakonec by mohla zisková oddělení pokrýt i ztrátu těch ostatních. Je ale také možné, že se otevře diskuse nad jinou formou podpory kraje krajským nemocnicím, například formou navyšování základního jmění.

V loňském roce dal kraj nemocnicím téměř 54 milionů korun. Nejvíce, 38 milionů korun, dostala Karlovarská krajská nemocnice, a.s., která provozuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu, devět milionů dostala nemocnice v Ostrově a 6,7 milionu sokolovská nemocnice. Obě provozuje soukromá společnost Nemos.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?