Karlovarský kraj by konečně mohl mít vlastní hospic

18. 9. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj by mohl mít konečně vlastní kamenný hospic. Vzniknout by podle plánu Karlovarského kraje mohl v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče Nejdek (REHOS). Podle studie by měl stát asi 70 milionů korun, řekl ČTK karlovarský hejtman Martin Havel (ČSSD) při otevření nově vybudované odpočinkové zóny v nejdeckém zařízení.


„Zatím je to ve fázi studie. Je to zatím před projektem a my se budeme snažit prosadit do rozpočtu potřebné prostředky na jeho stavbu. Myslíme si, že kamenný hospic je skutečně třeba a dlužíme to lidem,“ řekl Havel.

REHOS, který už nyní provozuje 12 hospicových lůžek, je jedna z mála příspěvkových organizací kraje, které si provozně vystačí bez krajského příspěvku. Proto je podle hejtmana i reálná šance, že by i hospic mohl fungovat bez nákladné provozní dotace od kraje. Záležet ale podle něj bude na jednání se zdravotními pojišťovnami.

Podle projektu by nová budova v areálu nejdecké léčebny měla nabídnout 23 lůžek pro nevyléčitelné pacienty. Přestěhovala by se do něj i lůžka, kterou jsou zatím v hlavní budově, řekla dnes ředitelka REHOS Olga Pokorná.

Léčebna, kdysi známá spíše jako místo, odkud se po svých neodchází, prošla v posledních letech radikální přeměnou. „Zatímco dříve zde byli pacienti i roky a dokonce i osm let, nyní jsou u nás v řádech týdnů a pak se vrací domů,“ uvedla Pokorná.

Léčebna si dokáže vydělat i na svůj rozvoj. Dnes otevřené centrum aktivního odpočinku s hracími a posilovacími prvky stálo 3,5 milionu, přičemž kraj přispěl jen 300.000 korun.

Karlovarský kraj je jedním ze dvou krajů, které nemají stálé hospicové zařízení. Funguje zde takzvaný mobilní hospic, kdy zdravotničtí a sociální pracovníci dojíždějí za pacienty domů.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Jakuba Pánika (ČSSD) se ale rýsuje i možnost vzniku hospice na Chebsku. Zájem o jeho vznik projevil řád Milosrdných sester, který ve spolupráci s krajem a městy na Chebsku hledá vhodný pozemek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?