Karlovarský kraj chce jednat o výši plateb pro nemocnice

27. 2. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Karlovarského kraje chce jednat s ministrem zdravotnictví a představiteli Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) o výši plateb pro nemocnice v kraji. Letos mají dostat o pět procent méně než v roce 2011. Pokud by rozdíl měl dotovat kraj, stálo by ho to 140 milionů korun ročně, řekl dnes novinářům hejtman Josef Novotný (ČSSD).


„Na 18. března jsme pozvali ministra zdravotnictví a zástupce VZP na společné jednání. Chceme o platbách diskutovat a přimět pojišťovny, aby platby navýšily,“ uvedl Novotný.

Karlovarský kraj má tři nemocnice, sokolovskou pronajímá společnosti Nemos, chebskou a karlovarskou spravuje Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN), jejíž zřizovatelem je kraj. Předseda představenstva KKN Luděk Nečesaný už v lednu upozornil na to, že úhradová vyhláška nemocnice vážně poškodí. Nejen že zavádí nižší platby než v roce 2011, ale navíc nezohledňuje nově postavený pavilon akutní medicíny v Karlových Varech, který sice zkvalitnil péči, ale zároveň zvýšil náklady KKN.

Podle Novotného ale i soukromá společnost Nemos, provozující sokolovskou nemocnici, požádala kraj o příspěvek. „Kraj je ochoten pomáhat, ale není v silách kraje, aby platil to, co má platit stát,“ řekl dnes.

Měsíční pokles úhrad podle jednatele firmy Nemos Sokolov Davida Soukupa představuje částku čtyři miliony korun. „Je tedy nutné významným způsobem zasáhnout do chodu a hospodaření zdravotnických zařízení a přijmout řadu opatření. Máme připravené finanční plány, při jejichž splnění bychom situaci měli krátkodobě zvládnout, a to zatím bez zásadních dopadů směrem ke kvalitě a dostupnosti zdravotní péče. V rámci jednání se zdravotními pojišťovnami je třeba dopady okamžitě řešit a eliminovat,“ uvedl Soukup.

Podle Novotného by se úhradová vyhláška mohla v konečném dopadu dotknout jak zdravotní péče, tak i zaměstnanosti. „Pracně jsme sem dostali nové doktory a sestry a ti by teď mohli zase odejít,“ dodal hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?