Karlovarský kraj chce upravit smlouvu o nájmu nemocnice Sokolov

4. 4. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj chce jednat se skupinou Penta o úpravě nájemní smlouvy na sokolovskou nemocnici.


Kraj chce narovnat části pro něj nevýhodné smlouvy, řekla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Penta vstoupila do společnosti Nemos Group, která má od kraje sokolovskou nemocnici v pronájmu. Podle právní analýzy, kterou si vedení kraje dalo zpracovat, Nemos už v minulosti pochybil, například tím, že společnost neoznámila kraji změny ve svém vlastnictví. Podle hejtmanky by ale vypovězení smlouvy trvalo dlouho, proto chce kraj spíše s novým majitelem jednat.

„Náš záměr je uzavřít dodatek k této smlouvě, který narovná všechna nevýhodná ustanovení, která v současné době v této smlouvě jsou pro Karlovarský kraj. Například, že všechny investice, které bude provádět Nemos Sokolov, bude muset po vypršení smlouvy v roce 2029 kraj uhradit,“ uvedla Vildumetzová.

Podle hejtmanky by mohla dokonce nastat situace, kdy by kraj na zaplacení všech investic neměl a o nemocnici by přišel. Zástupci Penty jsou ale podle ní ochotni o případných změnách smlouvy jednat. „První jednání naznačují tomu, že bychom se mohli dohodnout,“ uvedla.

Podle náměstka hejtmanky Jana Bureše (ANO) ve smlouvě nejsou uvedeny sankce za porušení smlouvy. „Jsou jen dvě možnosti, buď že se nebudou upravovat žádné sankce nebo se smlouva zruší,“ uvedl Bureš. Podle něj tak i za nezávažné porušení smlouvy může hrozit její zánik.

Vildumetzová řekla, že vedení kraje neuvažuje o případné privatizaci nemocnice. Kraj provozuje přes Karlovarskou krajskou nemocnici a.s. nemocnice v Karlových Varech a Chebu, nemocnici v Sokolově provozuje Nemos, který také vlastní nemocnici v Ostrově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?