Karlovarský kraj chce zajistit větší dostupnost léků o svátcích

11. 1. 2017 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj se pokusí zajistit lékárenskou pohotovost v regionu.


Dostupnost léků totiž klesla po zavedení zákona, který zakazuje o státních svátcích prodej v supermarketech, kde často lékárny působí. Pohotovost by zřejmě do budoucna zajišťovala lékárna karlovarské nemocnice, řekl dnes novinářům náměstek hejtmanky Jan Bureš (ODS).

„Zvažujeme buď, aby nemocniční lékárna v Karlových Varech fungovala non-stop, nebo alespoň po dobu lékařské pohotovosti, případně o chvíli déle, aby si pacienti mohli léky vyzvednout,“ uvedl Bureš. Kraj si podle něj nejprve musí od Karlovarském krajské nemocnice (KKN), která lékárnu provozuje, nechat spočítat náklady.

Nová situace nastala poprvé o loňských vánočních svátcích, kdy byly nově velké supermarkety uzavřeny. Podle náměstka hejtmanky kraj dostal několik upozornění i jednu stížnost na to, že pacienti nemohli po návštěvě pohotovosti najít otevřenou lékárnu.

Jak ale Bureš upozornil, léky může pacientovi podat přímo lékař na pohotovosti, pokud to neodkladně vyžaduje zdravotní stav nemocného. Léky mu pak zdravotní pojišťovny proplácejí. Jak ale náměstek připustil, ne vždy se tak děje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?