Karlovarský kraj chystá nákup zářiče pro chebskou onkologii

17. 1. 2014 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj začne připravovat nákup a umístění nového urychlovače pro onkologické oddělení chebské nemocnice. Všeobecná zdravotní pojišťovna potvrdila, že pokud bude mít nemocnice nový zářič, garantuje placení výkonů i po roku 2015, kdy životnost současného skončí. Nový zářič a kryt pro jeho umístění bude stát přes 100 milionů korun, řekl novinářům hejtmanův náměstek Miloslav Čermák (ČSSD).


„Rada schválila plán přípravy zakoupení nového přístroje. Ten by měl začít fungovat na přelomu roku 2015 a 2016,“ uvedl Čermák. Příprava nákupu a stavby krytu pro zářič bude podle něj komplikovaná. „Projekt krytu musíme dopracovat do stavu územního rozhodnutí a zároveň musíme udělat soutěž na zářič. Teprve podle toho, jaký typ v soutěži vyhraje, se musí projekt dopracovat na míru,“ vysvětlil.

Cena zářiče se podle Čermáka pohybuje mezi 80 až 100 miliony korun. Stavba krytu vyjde na zhruba 20 milionů korun. Kraj má peníze na něj už v rozpočtu na letošní rok. Zároveň se dohodne s městem Cheb, které předběžně přislíbilo, že na pořízení nového přístroje pro onkologii dá 40 milionů korun.

Onkologické oddělení v Chebu je jediné v kraji. Vzhledem ke končící životnosti stávajícího přístroje mu hrozilo uzavření. Teprve garance pokračovaní plateb od VZP umožnila naplánovat další investice. Kraj přitom zvažuje to, že by do budoucna mohlo v kraji vzniknout celé onkologické centrum. Mělo by ale být zřejmě v nemocnici v Karlových Varech. Podle Čermáka je to otázka až dalších let.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?