Karlovarský kraj dá ztrátovým oddělením nemocnic letos 32 milionů

10. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 32 milionů korun dá letos Karlovarský kraj na podporu ztrátových, ale v kraji jedinečných a potřebných nemocničních oddělení. Peníze dostane nejen krajská nemocnice, ale i soukromá v Sokolově a Ostrově. Dotace ale budou nižší než loni, řekl novinářům hejtman Martin Havel (ČSSD).


„Na ztrátová oddělení, která nejsou ve všech nemocnicích, ale jen v jedné, dáme Karlovarské krajské nemocnici 21,7 milionu korun. V nemocnici Nemos v Sokolově to bude 4,2 milionu korun a pro nemocnici Nemos Ostrov to bude 6,3 milionu na psychiatrii a oddělení dlouhodobé ošetřovatelské péče,“ uvedl Havel.

Mezi dotovaná oddělení patří například i emergency, plicní nebo infekční oddělení v Karlových Varech a soudní nebo oční v Sokolově.

Dotace na provoz ztrátových oddělení začal kraj vyplácet nemocnicím poprvé v roce 2014, kdy se potýkaly se škrty v úhradové vyhlášce. Provozní dotace měla pomoci překonat nejhorší období. Už tehdy ale kraj deklaroval, že se dotace budou snižovat.

V první roce rozdal kraj na ztrátová oddělení, bez jejichž existence by pacienti museli jezdit mimo region, 54 milionů. Loni dotace klesla na 52 milionů a letos na 32 milionů. Postupné snižování dotací by mělo pokračovat i v dalších letech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?