Karlovarský kraj finančně podpoří budoucí praktické lékaře

25. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj podpoří akreditovaná zařízení, která dál vzdělávají budoucí praktické lékaře po dokončení studia na lékařské fakultě. Ještě letos kraj začne střediskům poskytovat finanční příspěvek 20.000 korun měsíčně, z toho polovinu obdrží sami budoucí praktici. Ti se na oplátku zavážou, že v regionu budou působit nejméně dva roky.


Kraj tak reaguje na nedostatek praktických lékařů i zvyšující se průměrný věk těch nynějších, řekl ČTK hejtmanův náměstek Jakub Pánik (ČSSD).

„Ten průměrný věk se pohybuje od 55 do 65 let. To znamená, že v této chvíli je to věc, kdy máme ještě chvíli čas koncepčně přemýšlet, a toto je jedna z koncepčních věcí. Dokázat sem přilákat mladé lékaře, kteří vystudují fakultu a musí mít praxi pro atestaci,“ řekl Pánik.

Atestace u praktických lékařů pro dospělé trvá tři roky a u dětských čtyři roky a lékaři po škole si ji téměř zcela financují sami. „Takže my v tuto chvíli říkáme: pojďte k nám, my vám finančně pomůžeme, a vy se zavážete, že v našem regionu zůstanete další dva roky,“ dodal Pánik.

Lékaři navíc ve svém oboru během těchto dvou let budou muset odpracovat nejméně 20 hodin týdně. Pokud podmínky dané krajem nesplní, peníze budou vracet. Za každý neodpracovaný měsíc vrátí na účet Karlovarského kraje 10.000 korun.

Kraj na podporu praktiků pro tento rok vyhradil 700.000 korun, využít by ji mohlo až 25 lékařů. „Ve skutečnosti ale budeme rádi za každého, který této nabídky využije,“ doplnil Pánik. Pokud program schválí krajské zastupitelstvo na svém červnovém zasedání, bude kraj přijímat žádost o dotace od 11. července do 11. srpna letošního roku. Pro další roky je pak termín pro podávání žádostí nastaven na období od začátku června do poloviny července. Dotaci mohou žadatelé dostat podle pravidel i zpětně, pokud doloží, že specializační přípravu absolvují už od začátku ledna 2016.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?