Karlovarský kraj navýší základní jmění krajské nemocnice

5. 9. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj navýší základní jmění Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN). Krajem vlastněné společnosti nepřevede peníze, ale pozemky v areálech nemocnic v Karlových Varech a Chebu. Navýšením základního jmění o zhruba 60 milionů korun chce předejít tomu, aby ztráta krajských nemocnic převýšila současné základní jmění, které je 52 milionů korun, řekl ČTK náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD).


„Hodnotu pozemků, které chceme na KKN převést, musí stanovit posudky,“ uvedl Čermák. „Chceme posílit její stabilitu, aby nemohlo dojít ke zpochybnění jejího finančního zdraví,“ dodal. Návrh bude muset schválit krajské zastupitelstvo.

KKN spravuje nyní dvě krajské nemocnice, a to v Karlových Varech a Chebu. Budovy i pozemky v areálech jsou stále majetkem kraje. To, že je KKN nemá v majetku, je podle Čermáka v krajích spíše výjimkou.

KKN se ale potýká s každoroční ztrátou. Loni to bylo 52,5 milionů korun a letos je ztráta zhruba ve stejné výši už nyní. Řešit provozní ztrátu nemocnic ale kraj odmítá. „Financování nemocnic je odpovědností státu a zdravotních pojišťoven,“ uvedl Čermák.

Podle něj by v případě, kdy by se situace krajských nemocnic i nadále zhoršovala, bylo možné uvažovat například o tom, že by si kraj některé služby v nemocnici objednal jako veřejnou službu a dotoval jí. Jiné obory by ale zřejmě čekalo omezení nebo útlum.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?