Karlovarský kraj řeší další problém ve zdravotnictví

27. 9. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj řeší další problém ve zdravotnictví. Musí totiž zajistit službu koronera, která bude ohledávat těla zemřelých mimo zdravotnická zařízení. Byl by k dispozici záchranářům po pracovní době praktického lékaře, které má ohledání těl za povinnost.


V Karlovarském kraji by sídlil v Sokolově. Jak ale uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák z ČSSD, problém je s platbami od zdravotních pojišťoven. Ty totiž nechtějí uhradit všechny výjezdy koronera. Hejtmanství by tak ročně muselo doplatit 300 tisíc korun.

Miloslav ČERMÁK, náměstek hejtmana /ČSSD/: Oni nás tlačí do věcí, který musíme dělat, ale ty peníze na to nepřichází. A to je ten, konkrétně třeba toho koronera. My se snažíme vyjít vstříc, abysme opravdu zajistili to, co máme, abychom to ohledání těch zemřelých udělali, pokud nemůžou ty lékaři, ti to mají mimochodem v té své kapretační platbě. Ale bohužel když potom nám pojišťovna řekne, že nám bude smlouvat ty cesty pouze z toho nejbližšího místa a ne z toho Sokolova, my nemůžeme mít koronery všude, ve všech 11 místech. To bychom nezvládli finančně, ani personálně. Tak mě docela mrzí, že prostě se k nám chovají takto, když, ač chceme vyhovět, co se dá.

Dana JELÍNKOVÁ, moderátorka: Se zdravotními pojišťovnami chce Karlovarský kraj ohledně kompletní platby za služby koronera ještě nadále jednat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?