Karlovarský kraj s financováním hospiců zatím nepomůže

13. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V pondělí se v Sokolově otevře domácí hospic Motýl občanského sdružení Střípky. Po mobilním hospici svatého Jiří v Chebu už to bude druhé podobné zařízení. Kamenný hospic ale Karlovarský kraj jako jeden ze dvou krajů v zemi nemá a zřídit ho nehodlá.


Problémem je financování, které by měla pomoci řešit změna legislativy o dlouhodobé péči, řekl ČTK hejtmanův náměstek pro sociální věci Miloslav Čermák (ČSSD).

„Kraj zřídil deset hospicových lůžek v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče v Nejdku. Tím je tato péče v kraji částečně pokryta. Samozřejmě rozumím, že kamenný hospic je smysluplné a potřebné zařízení, ale financování je velmi složité. Kraje si je musí řešit samy a ze zkušeností vím, že s tím vyvstávají problémy. Podle mého názoru by tato péče měla být do budoucna hrazena ze zdravotního pojištění,“ uvedl Čermák. Řešením by podle něj měla být změna zákona o dlouhodobé péči. Do té doby se kraj závazkům v podobě financování hospiců bude chtít vyhnout.

Příspěvku od kraje se tak nedočkal ani mobilní hospic svatého Jiří v Chebu, který funguje od února 2014. „Zajišťujeme klientům důstojné umírání v domácím prostředí. To je samozřejmě ideální varianta. Péči 24 hodin denně ale zajistit nemůžeme a senioři často v blízkosti svého bydliště nemají nikoho, kdo by se o ně staral. Proto by měl existovat i kamenný hospic,“ řekla ředitelka chebského hospice Alena Votavová.

Lékaře, sestřičky, sociální pracovníky, psychiatra i psychoterapeuta platí hospic převážně z darů, využívá i dobrovolníky. „Zaměstnáváme je na dohodu o provedení práce. Placení plných úvazků si nemůžeme dovolit,“ vysvětlila Votavová. Hospic má aktuálně 14 klientů, za rok existence jich měl 49. Péče o ně vyšla na 800.000 korun.

Hospic sv. Jiří zvládá pokrýt především Chebsko. Pro klienty ze Sokolovska se od pondělí otevře domácí hospic Motýl. Jeho pracovníci budou také za klienty docházet domů. „Hospic zakládáme společně s Farní charitou Sokolov. Podařilo se nám sehnat lékaře s atestací na paliativní péči, financovat ale vše budeme také převážně z darů. Věříme, že když bude podobných zařízení přibývat, může to přispět ke změně problematické legislativy,“ uvedla ředitelka zakladatelského sdružení Střípky Renata Oulehlová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?