Karlovarský kraj zjišťuje, kolik peněz jde na mzdy v nemocnicích

29. 5. 2017 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj si dá zpracovat přehled, o kolik peněz zdravotní pojišťovny prostřednictvím úhradové vyhlášky zvýšily platby na mzdy zdravotníků.


Zatímco Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) tvrdí, že navýšení bylo dostatečné na desetiprocentní nárůst mezd, nemocnice tvrdí, že nikoli, řekla hejtmanka kraje Jana Vildumetzová (ANO). „Měla jsem jednání na VZP a zpětná vazba je, že Karlovarská krajská nemocnice (KKN) dostala finanční prostředky prostřednictvím úhradové vyhlášky na navýšení mezd všech zdravotníků. Proto chceme od vedení nemocnice rozbor úhrad, abychom zjistili, kdo tedy říká pravdu,“ uvedla Vildumetzová.

Karlovarská krajská nemocnice a.s., která spravuje krajské nemocnice v Karlových Varech a Chebu, zvýšila mzdy až od března. Vyhláška podle vedení nemocnice zvýšila peníze na mzdy asi o sedm až osm procent. Vláda ale slibovala zvýšení o deset procent.

Podle radního pro zdravotnictví Jana Bureše (ANO) ale může odlišné údaje pojišťoven a nemocnic vysvětlovat to, že úhradová vyhláška sice počítala s desetiprocentním zvýšením, ale jen základů mezd. Mzdy zdravotníků však z velké části tvoří i další položky, práce přesčas, služby a podobně. Na jejich navýšení ale zřejmě vyhláška nemyslela.

Karlovarský kraj už několik měsíců řeší kritickou situaci středního zdravotnického personálu v nemocnicích. Sestry požadují výrazné zvýšení mezd. Kromě toho ale upozorňují i na to, že při nedostatku sester musí nynější sloužit desítky hodin přesčasů. Kraj už nad rámec úhradové vyhlášky přidal na jejich mzdy 20 milionů korun. Jednání ale budou ještě pokračovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?