Karlovarští zdravotníci už stáhli své výpovědi

4. 2. 2008 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarští zdravotníci si oddechli. Po bouřlivém lednu plném protestů proti koncepci zdravotnictví v Karlovarském kraji pracují v relativním klidu a doufají, že hejtman Josef Pavel splní sliby, k nimž se zavázal. Jako důkaz zažehnané krize Lékařský odborový klub oznámil, že zaměstnanci stahují přibližně tři sta výpovědí. Ty byly od poloviny ledna uloženy v právní úschově a zaměstnanci nemocnice by je podali, pokud by kraj na jejich požadavky nepřistoupil...


Krize tak mohla vyústit v totální kolaps nemocnice, protože 1. dubna by kromě odchodu erudovaných primářů čelila také personálnímu rozkladu.

„Výpovědi jsme stáhli, ovšem nadále zůstáváme ostražití. Dalo by se říci, že centrum odporu si udržuje provozní teplotu a my nyní očekáváme principiální naplnění dohody s hejtmanem Pavlem. Vítáme zpět své primáře a očekáváme výsledek forenzního auditu hospodaření Karlovarské krajské nemocnice. Velmi nás také zajímá složení dozorčí rady,“ uvedl Filip Berger, předseda Lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice.

Právě neuvěřitelný propad ve financích, který dosáhl závratného dluhu devadesáti milionů korun, zažehl jiskru odporu karlovarských zdravotníků, která nakonec rozdmýchala požár nesouhlasu. V něm zdravotníky podpořily tisíce lidí.

Hospodařením nemocnice se nyní zabývá i policie. Trestní oznámení podali jak lékaři, tak Česká zdravotní, která po dva roky tři nemocnice v kraji transformované na jednu akciovou společnost řídila. Vinu za mnohamiliovou ztrátu její manažeři ovšem odmítají.

Vedení Karlovarského kraje přesto stále tvrdí, že v nemocnici žádná krize nebyla a pokud ano, pak se jednalo o chyby v komunikaci.

„Nemocnice měla a má peníze na mzdy, léky, materiál na energie a na vše potřebné. Připouštím, že šlo o krizi důvěry. Ta však byla obnovena dohodou uzavřenou mezi krajem a zaměstnanci,“ uvedl hejtman Josef Pavel.

„S primářským sborem jsme si vše prodiskutovali. Navštívil jsem nemocnici v Sokolově i v Chebu a v komunikaci nevidím žádný problém. Situace se zklidňuje a můžeme normálně pracovat,“ uvedl Stanislav Kubín, nově jmenovaný zdravotní ředitel. Ten rozhodnutí zdravotníků o stažení výpovědí velmi ocenil. Odstranění hrozby výpovědí potvrdila i právní kancelář, která je měla ve své úschově.

Podle mluvčí kraje Andrey Bockové bude dozorčí rada nemocnice jmenována do poloviny února. Fúze tří nemocnic bude pokračovat i nadále.

Ivana Kalinová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?