Kauza Diag Human: Tajemné firmy vyloučeny ze sporu

13. 4. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Přezkumný senát zamítl koncem března nároky dvou offshorových společností, které si dělali nárok na zhruba třetinový podíl z případného odškodnění v arbitráži. Oba aktéři sporu sice tento fakt uvítali, vzájemné osočování ale pokračuje.


Firmy Towit Machinery a Dumfries Holdings se sídlem ve státu Svatý Vincent a Grenadiny vystoupily se svými nároky letos v lednu.

Kdyby rozhodci potvrdili společnosti Diag Human mnohamiliardovou náhradu škody, zhruba tři miliardy korun by připadly právě těmto dvěma společnostem.

Diag Human proti účasti firem v arbitráži protestovala, jejich nároky označila za podvodné, na obě podala žalobu.

Diag Human: Ministerstvo postupuje protiprávně

Dohoda státu a společnosti na tom, že firmy neměly na peníze nárok ale neznamená smíření stran. Jejich útoky pokračují i nadále.

„Údajné žaloby offshorových firem jsme označovali od počátku za podvod… Státu, respektive státem prosazeným rozhodcům, trvalo tři měsíce, než došli ke stejnému závěru,“ uvedl pro ČTK právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda.

Dodal, že firmě není vůbec známo, že se 29. března konala schůzka rozhodčího senátu. Také jí prý doposud nebylo doručeno žádné údajně přijaté rozhodnutí ohledně nároků offshorových firem.

„Jde jenom o další účelovou ex post konstrukci, která má zakrýt protiprávní postup ministerstva zdravotnictví a rozhodce Petra Kužela,“ doplnil.

Vyslovil podezření, že se pravděpodobně se s pisem manipulovalo. „Pokud se to potvrdíme, vyvodíme z toho veškeré důsledky,“ dodal pro Lidové noviny advokát.

Kritika se ozývá i z ministerstva

Svou nespokojenost vyjádřila včera i ministerstvo zdravotnictví. Podle něj bylo odstoupení rozhodce za švýcarskou stranu, Damiana Della Ca, který rezignoval koncem března kvůli pochybnostem o průběhu řízení a reportáži ČT o offshorových firmách, účelovým krokem.

„Je to šokující důkaz o tom, že cílem bylo zmařit jednání a zabránit vynesení verdiktu,“ tvrdí Šnajdr. A další průtahy skutečně přicházejí. Kompletní spis k případu je v současnosti u Nejvyššího soudu.

Ten zkoumá stížnost Diagu proti podjatosti předsedajícího rozhodce Petra Kužela. Současné rozhodčí řízení je odvolací. Původní nález určil, že stát má firmě zaplatit přes osmmiliard korun a úroky.

Odvolaly se obě strany, Diag však už svůj návrh na přezkum stáhl. Naopak ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že stát nemá platit nic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?