Kauza kontaminované vody v Dejvicích jde po třech letech k soudu

31. 5. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Kauza kontaminované vody v Dejvicích a Bubenči míří po třech letech k soudu. Šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6 Richard Petrásek uvedl, že ve věci již byla podána obžaloba. Policie v kauze viní dva lidi, a to z obecného ohrožení z nedbalosti, za které hrozí až pětileté vězení nebo zákaz činnosti.


Dejvice a Bubeneč zůstaly bez pitné vody od 24. do 28. května 2015. Kvůli vodě kontaminované bakteriemi a viry onemocnělo přes čtyři tisíce lidí, z toho 33 skončilo se střevními potížemi na nemocničním lůžku. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Podle radnice Prahy 6 se odstávka vody dotkla 18.000 obyvatel. „Právní kvalifikace i počet obviněných zůstal stejný,“ sdělil Petrásek k podané obžalobě bez dalších podrobností.

Zatímco kriminalisté se kauzou zabývali téměř tři roky, státní zastupitelství stihlo věc poslat k soudu do dvou měsíců poté, co mu to vyšetřovatelé navrhli. Podle dřívějšího vyjádření policistů prodloužily vyšetřování především výslechy stovek lidí, kteří se k trestnímu řízení připojili jako poškození. Stíhání navíc začalo až tři čtvrtě roku po události, protože složitý případ si předtím vyžádal vypracování řady znaleckých posudků z různých oborů.

O obvinění dvou lidí policisté informovali v březnu 2016, stíhaným tehdy bylo 60 a 54 let. Jejich jména ani funkce policie nekomentovala, podle médií však stíhání čelí jeden muž a jedna žena, vedoucí pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací. Kriminalisté tvrdí, že dvojice porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího zaměstnání. Obyvatele Prahy 6 prý uvedla v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodržela postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě.

Pražské vodovody a kanalizace po kontaminaci sdělily, že ji nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, jak se nejprve spekulovalo, ale průsak z kanalizace. Sondy totiž odhalily nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu, podle níž musí být kanalizační potrubí uložena pod vodovodním.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?