Kauza týkající se podvodu v Nemocnici Na Homolce spěje do finále

19. 11. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Projednávání případu údajného mnohamilionového podvodu, který poškodil pražskou Nemocnici Na Homolce, se u olomouckého soudu blíží ke konci. Soudce se kauzou zabývá už pět let, v jednání včera pokračoval po 21 měsících. Čekal totiž na potřebné dokumenty z Ruska.


Z původně obžalované čtveřice se před soudem zodpovídá už jen jednatel přerovské společnosti Miroslav Kristek, jenž údajně slíbil nemocnici laserový přístroj na operaci srdce. Peníze inkasoval, přístroj však podle obžaloby nedodal. Rozsudek padne příští středu.

Nemocnice Na Homolce údajně přišla kvůli neuskutečněné zakázce o 18 milionů korun před 12 lety. Soud se případem zabývá od roku 2008. „Poslední řízení jsme měli v únoru roku 2012. Od té doby jsme prováděli dožádání v Rusku, tam s tím příliš nespěchali. Navíc jsme to museli opakovat, neboť dodávali ne úplné informace,“ řekl ČTK soudce Vladimír Hendrych.

Podle žalobce si nemocnice objednala laserový systém za téměř 20 milionů korun od přerovské společnosti Rokos a spol. Její jednatel Miroslav Kristek si poté od nemocnice nechal údajně postupně vystavit faktury obsahující nepravdivé údaje o zahájených pracích celkem za 18 milionů korun. Nemocnice přitom nikdy žádný přístroj nedostala. S pořízením přístroje souhlasilo tehdy i ministerstvo zdravotnictví. „Byla to jedna z perspektivních možností léčby do budoucna. A ředitel Šubrt, který s projektem přišel, byl vždy hodnocen jako špičkový manažer,“ uvedl už dříve před soudem tehdejší náměstek ministra a pozdější poslanec ČSSD Michal Pohanka.

Kristek je obžalován z podvodu a svou vinu popírá. „Je to nesmysl, obžalobu jsem nikdy nečetl, podle mě je to zkonstruované,“ uvedl včera před soudem. Podle zástupců nemocnice Kristek přinášel potvrzení, že peníze posílal do firmy v Rusku, kde se měl přístroj vyrábět. Nemocnice dosáhla alespoň zrušení smlouvy, uznání dluhu a sankčních úroků a dala věc k soudu.

V případu byli kromě Kristka původně obžalováni další tři muže včetně tehdejšího šéfa nemocnice Oldřicha Šubrta, který se zodpovídal z toho, že podvodu nijak nezabránil. „U něho jsme zastavili trestní stíhání kvůli tomu, že skutek byl již promlčen,“ uvedl soudce. Souzen už není ani olomoucký podnikatel a lobbista František Vybíral a Peter Gremlica. Gremlica byl obžalován z přijímání úplatku a Vybíral z pomoci k podplácení. Podle soudce se skutek stal, ale není trestným činem.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?