Kauzu exnáměstka hejtmana hradeckého kraje soud odročil na březen

22. 1. 2014 7:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud v Hradci Králové včera odročil na 25. března projednávání případu bývalého prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislava Všetečky (ODS). Kauza se týká smlouvy na nákup rentgenů pro nemocnice hradeckého kraje, kterou Všetečka podepsal v roce 2008. Soud řešil ve věci zpracované znalecké posudky.


Soud na odročené hlavní líčení předvolá tři svědky a znalce, slyšený znalec Lubomír Kerepecký má soudu zaslat soudu veškeré podklady, ze kterých při svém posudku vycházel. U soudu vypovídal jako svědek Vladimír Krupka, který se podílel na zpracování posudku obhajoby a měl k původnímu posudku výhrady. „Původní posudek neobsahuje vstupní data,“ řekl Krupka. Kerepecký však uvedl, že na svém posudku trvá a naopak zpochybil některé závěry posudku obhajoby.

Všetečka, který byl náměstkem pro zdravotnictví, smlouvu podepsal jako předseda představenstva krajského zdravotnického holdingu. Dodavatelem rentgenové techniky za 118 milionů korun byla firma Puro-Klima. Obžaloba ho viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a tvrdí, že cena dodávky obvyklá na trhu byla 105 milionů korun, a způsobená škoda tak činí asi 13 milionů korun.

K podpisu smlouvy prý Všetečka neměl souhlas dozorčí rady, který údajně pro tento případ vyplýval z obchodního zákoníku. Všetečka obžalobu odmítá a tvrdí, že nákup schválily příslušné orgány kraje. Všetečkovi hrozí v případě prokázání viny dva až osm let vězení.

Zakázka na rentgeny měla mít další etapy, ale nové vedení kraje v čele s ČSSD v ní už nepokračovalo a snažilo se z ní vyvázat. V roce 2009 se kraj s firmou Puro-Klima dohodl na zrušení Všetečkou podepsané smlouvy a na uzavření nové dohody na dodávku rentgenů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?