Kauzu nemocnice bude řešit premiér

4. 10. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Až k premiéru Petru Nečasovi se dostane Jesenická nemocnice, která se ocitla ve finančních problémech. O zpětném odkupu soukromého zařízení státem má s premiérem jednat hejtman olomouckého kraje Martin Tesařík.


Vyplývá to z rozhodnutí zastupitelů Olomouckého kraje. Náměstek hejtmana Michael Fischer jim na zasedání představil dvanáct možných řešení, jak zachovat na Jesenicku lůžkovou zdravotní péči. Zastupitelé přijali dvě z nich.

„Budeme tak dál jednat s předsedou vlády Petrem Nečasem o zpětném odkupu nemocnice do majetku státu a následném převodu zařízení Olomouckému kraji. Souběžně budeme jednat s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem o navýšení úhrad zdravotních pojišťoven,“ popsal Fischer.

Hejtman s ministrem zdravotnictví také připraví takzvaný „akutní scénář“. Tedy řešení situace, kdy by soukromý vlastník nemocnici zavřel.

Vedení Jesenické nemocnice dává přednost uzavření smlouvy o zřízení služby ve veřejném zájmu. Podle ředitele nemocnice Jana Jedličky by se jednalo o podobný model jako v případě autobusové dopravy, kterou si kraj objednává u soukromé firmy. Pro kraj by to znamenalo, že by se podílel na případných ztrátách zařízení.

Náměstek Fischer však namítá, že by kraji v případě uzavření takové smlouvy hrozil postih. „Naši právníci říkají, že by taková smlouva nebyla v souladu s evropským právem,“ sdělil. Podle jeho tvrzení mohou podobnou smlouvu uzavřít kraje jen s nemocnicemi, které jim patří.

„Je to signál o tom, že Olomoucký kraj na sebe nechce vzít spoluzodpovědnost za tento problém, jak je zcela běžné v zemích Evropské unie nebo v mnoha krajích České republiky. Snažil jsem se argumentovat spoustou věcí, řada stěžejních materiálů zastupitelům k rozhodnutí chyběla,“ okomentoval rozhodnutí krajských zastupitelů Jedlička.

Potvrdil, že v nejbližší době uzavření lůžkových oddělení nechystá. „Nicméně nevím, jak dlouho nás bude bavit dotovat to z dalších podnikatelských aktivit,“ dodal.

Jesenická nemocnice v loňském roce vykázala ztrátu 17 milionů korun. Podle Jedličky je dlouholetým problémem, že nemocnice poskytuje své služby na geograficky odděleném území, kde žije jen čtyřicet tisíc obyvatel. Nemocnice je v soukromých rukou od roku 1994. V základních oborech je v ní 156 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?