Kauzu porodní asistentky Königsmarkové posoudí Nejvyšší soud

31. 7. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v případu prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové, kterou v dubnu pražský městský soud pravomocně zprostil obžaloby. Podle ní žena chybovala při vedení domácího porodu, který se zkomplikoval a dítě později zemřelo.


S rozsudkem Zeman nesouhlasí, a obrátil se proto na Nejvyšší soud, aby případ ještě prověřil, napsal server Aktuálně.cz.

„Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí se zprošťujícím rozsudkem a je přesvědčen, že soudy, které o případu rozhodovaly, nesprávně posoudily celkové jednání obviněné v celé jeho šíři, to jest nikoli v době vlastního vedení porodu, ale i v době bezprostředně následující,“ řekl serveru mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Žena původně dostala dvouletý podmíněný trest a zákaz činnosti na pět let. Navíc měla zdravotní pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun. Verdikt však kvůli pochybnostem o vině loni v srpnu zrušil Ústavní soud a nařídil, aby byla kauza znovu projednána. Městský soud v Praze v dubnu porodní asistentku zprostil obžaloby. Rozsudek je pravomocný, bylo možné pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Königsmarková podle zrušeného verdiktu v červenci 2009 v Praze 3 neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod. Dostatečně se prý neinformovala o předchozích porodech rodičky, sama pak podle obžaloby přehlížela problémy, které žena měla, a neposlala ji do nemocnice. Dítě se začalo dusit. Königsmarková údajně neprovedla řádnou resuscitaci a novorozenec následně zemřel. Königsmarková při procesu opakovaně uvedla, že podle svého úsudku nechybovala. „Je mi líto, co se přihodilo. Nic jsem ale nezanedbala,“ uvedla dnes před soudem.

Ústavní soud konstatoval, že justice kauzu sice řešila podrobně, ale přesto se nevypořádala s veškerými specifiky případu. Nález naznačil, že obvodní soud měl ke znaleckému posudku, který obhajoba označila za zaujatý a nejednoznačný, buď obstarat další důkazy, a rozptýlit tak pochybnosti, nebo rozhodnout ve prospěch asistentky. Soud pak Königsmarkovou obžaloby zprostil. Soud naznačil, že tragédie nebyla trestným činem. Také se řídil právní zásadou, že při pochybnostech se rozhoduje ve prospěch obžalovaného.

Místopředseda České neonatologické společnosti a primář novorozeneckého oddělení nemocnice Na Bulovce Martin Čihař a primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Motol Miloš Černý jsou přesvědčeni, že při adekvátní poporodní péči nemuselo dítě zemřít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?