Kauzu porodníka nemocnice Vrchlabí bude znovu řešit soud Trutnov

29. 8. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud v Trutnově se bude znovu zabývat případem úmrtí dítěte při porodu v soukromé nemocnici Vrchlabí před třemi lety. Krajský soud totiž odsuzující verdikt nad sedmaosmdesátiletým porodníkem Aloisem Krulem zrušil a případ vrátil k novému projednání prvoinstančnímu soudu.


Letos v březnu trutnovský soud Krula potrestal dvěma lety vězení s tříletým podmíněným odkladem. Také mu na tři roky zakázal vykonávat povolání lékaře v oboru gynekologie a porodnictví. ČTK to dnes zjistila na krajském a okresním soudu.

Krajský soud uložil trutnovskému soudu doplnění důkazů spočívající v doplnění znaleckého posudku z oboru zdravotnictví. „Posudek již byl doplněn. Nyní se čeká na nařízení hlavního líčení,“ řekl ČTK místopředseda trutnovského soudu Vladimír Řezníček. Obžaloba Krula viní z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

Případ se stal v 1. srpna 2011 v porodnici Česko-německé horské nemocnice Krkonoše. Krul podle březnového verdiktu před porodem špatně odhadl váhu novorozence a místo císařského řezu nesprávně zvolil spontánní porod. Ten se ale kvůli velikosti plodu nedařil. Nakonec lékaři nezbylo než spolu s dalším lékařem plod vytáhnout násilně. Dítě při porodu zemřelo.

Lékař, který v té době byl zaměstnancem nemocnice, před soudem vinu odmítl. Hájil se mimo jiné tím, že díky své devětapadesátileté praxi měl dostatek zkušeností na to, aby odhadl, kdy vést porod klasicky a kdy přistoupit k císařskému řezu. Obhajoba také namítala, že plod mohl být poškozený již před porodem.

Nyní souzený případ úmrtí novorozence není jediným, který v souvislosti s vrchlabskou nemocnicí řeší či řešily orgány činné v trestním řízení. Policie vyšetřovala úmrtí novorozence z jara loňského roku a úmrtí pacienta Jiřího Jandourka loni v červenci. Mluvčí krajské policie Ivana Ježková dnes ČTK řekla, že ani v jednom z těchto případů nebyla prokázána trestní odpovědnost konkrétní osoby.

Policie však pojala podezření, že v obou těchto případech mohlo být podle Ježkové „nestandardně manipulováno se zdravotnickou dokumentací“. Policie proto věc s podezřením na správní delikt postoupila k řešení České lékařské komoře.

Policie také již dříve obvinila lékaře nemocnice z ohrožení pod vlivem návykové látky. Lékař údajně ordinoval opilý, vyšetřování jeho pochybení policie ještě neukončila. Naopak bez zahájení trestního řízení skončil případ údajně nesprávné léčby pacienta po úraze.

Vrchlabské nemocnici šéfuje senátor Vladimír Dryml (dříve ČSSD a SPOZ), který dosavadní vyšetřování označuje za účelová. „Jednoznačně za tím stojí bývalý policejní ředitel Královéhradeckého kraje a moji přátelé z ČSSD,“ řekl letos na jaře Dryml ČTK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?