Káva bez kofeinu nemusí být vždy bez kofeinu, varují lékaři

8. 11. 2006 6:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Autoři studie otištěné v říjnovém čísle časopisu Journal of Analytical Toxicity poukazují na to, že některé řetězce kaváren prodávají takzvanou kávu bez kofeinu, která však tento stimulant obsahuje v poměrně vysokém množství...


V některých případech mají tyto nápoje dokonce stejné množství kofeinu jako cola. Pokud jsou někteří konzumenti zvyklí pít kávu bez kofeinu ve větším množství, mohou snadno zkonzumovat až 85 mg kofeinu, což je dávka, která je obsažena v běžné kávě.

Nápojům s obsahem kofeinu se přitom musí vyhnout pacienti, kteří užívají některé typy antibiotik či léky proti úzkostem.

„Zjištění, že takzvaná káva bez kofeinu obsahuje kofein, může mít nedozírné následky,“ napsali autoři výzkumu z University of Flordia. „Tohoto faktu by si měli být vědomi lékaři i pacienti. Zvláštní zřetel je totiž potřeba brát na možnou interakci některých léků s kofeinem.“

Výzkumníci dále poukazují na to, že takzvaná káva bez kofeinu obsahuje takové množství psychostimulační látky, která může u senzitivních lidí způsobit závislost.

Podle informací serveru MedPage Today by si měli dát pacienti pozor například v americké síti kaváren Starbucks.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

ZDROJ:

MedPage Today

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?