Každá sestra je osobností

10. 5. 2016 16:58
přidejte názor
Autor: Redakce

Role předsedkyně odborné poroty Sestry roku 2015 se opět ujala prezidentka České asociace sester PhDr. Martina Šochmanová, MBA.




Právě proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů letošního ročníku prestižní soutěže Sestra roku. Jak byste hodnotila úroveň letošních finalistů?

Všichni finalisté byli skvělí. Do finále soutěže se dostaly skutečně pozoruhodné osobnosti – jak profesně, tak lidsky. Spolu s ostatními porotci jsme měli opravdu těžkou práci vybrat z nich nakonec absolutního vítěze.

Co je na povolání sestry nejtěžší?

Především nepravidelný režim, směny v noci, sestra mnohdy nemá volné svátky a rodinná dovolená je téměř vždy v ohrožení. Práce sestry je náročná fyzicky a psychicky. Její nasazení je maximální, nemůže nic dělat jen napůl. Velmi těžké je i to, že sestry jsou často cílem různých slovních, nebo dokonce i agresivních útoků, a v takovém prostředí se samozřejmě o to hůře pracuje.

A co podle vás sestrám dělá největší radost?

Ocenění. A tím nemám na mysli peníze. Hovořím o úsměvu či slovech díků od samotných pacientů. Nebo o pochvale a uznání od kolegů. Nejvíc každou sestřičku potěší, když si ostatní váží její práce. To v současné době, kvůli některým českým seriálům, které deklasují sestru do role neinteligentní pavlačové drbny, velmi chybí.

Myslíte si, že české ošetřovatelství má dnes dostatek osobností?

Každá sestra je osobností. Každá, která má ráda svoji práci a nedělá ji jen jako rutinu. Mnoho sester realizuje spoustu dalších aktivit nad rámec své pracovní náplně – ať už pro své kolegy nebo pacienty. Široká veřejnost se to bohužel často vůbec nedozví. A proto jsem moc ráda, že prostřednictvím soutěže Sestra roku o tom můžeme dát ostatním vědět.

Jaké jsou nejžhavější problémy, které v tuto chvíli hýbají sesterským povoláním?

Je to pořád ta stejná písnička – podfinancování celého systému, nedostatek personálu, špatné pracovní podmínky a v neposlední řadě nízká prestiž povolání. Není divu, že se do oboru studenti zrovna nehrnou.

Co byste sestrám a ostatním nelékařským zdravotnickým pracovníkům nejvíce přála?

Především vyšší prestiž a společenské uznání. Povolání sestry a všech nelékařů je nesmírně náročné a zaslouží si to. Přála bych jim také adekvátní platové ohodnocení, dostatek kolegů na pracovišti a to nejdůležitější – úsměv na tváři jejich pacientů.

Jak se vám líbil galavečer Sestra roku 2015?

Galavečer byl skvělý! Povedl se po všech stránkách, programem počínaje a výběrem účinkujících konče. Celým večerem provázel báječný, kultivovaný Libor Bouček. Celému realizačnímu týmu patří velký dík za bezvadně odvedenou práci. Taková forma ocenění práce českých sester je nesmírně důležitá a jsem ráda, že soutěž Sestra roku se letos konala už pošestnácté.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?