Každý 20. muž v ČR, který má sex s muži, by mohl být nakažen HIV

26. 6. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý dvacátý muž v Česku, který mívá sex s muži, by mohl být nakažený virem HIV. Zhruba 70 procent pacientů se infikovalo při homosexuálním styku. Je to nejvyšší podíl v Evropě. V Domě světla pro HIV pozitivní či nemocné AIDS to uvedl předseda České společnosti AIDS pomoc Ivo Procházka.


Toto zařízení si v úterý odpoledne prohlédla dcera prezidenta Miloše Zemana Kateřina. Ta se chce problematice nemoci selhání imunity věnovat.

„Už jsem tu jednou byla na konci ledna se školou. Ty pocity byly strašně emotivní. My jsme nevěděli, co máme čekat, ale vyprávěl nám o tom emotivní pán, který má vlastní zkušenost. Ten zážitek byl obrovský,“ řekla po návštěvě Zemanová. Tehdy se prý rozhodla pomoci. Chtěla by s Domem světla spolupracovat, ráda by obstarala i peníze. Sama přispěla do sbírky a jako studentka dala 200 korun.

Prezidentova dcera si Dům světla prohlédla a vyslechla si i přednášku odborníků. Procházka spolu s manažerkou národního programu boje proti HIV/AIDS Džamilou Stehlíkovou jí také vysvětlili způsob financování prevence.

V Česku za první tři měsíce letošního roku lékaři evidovali 43 nových nakažených, devět pacientů s nemocí AIDS zemřelo. Infikovaných každý rok přibývá. Loni jich bylo 212. Je to zatím vůbec nejvíc od roku 1985, kdy se v zemi nákaza poprvé objevila a začala sledovat. Celkem od té doby testy v Česku odhalily vir HIV u 1930 osob, o život připravil 375 nemocných.

Prezidentova dcera by si přála, aby se akce, které na nemoc upozorní, konaly jednou za měsíc či dva. Setkávali by se při nich mladí lidé s pacienty s HIV. Ti by prý ostatním ukázali, jak se s virem dá žít. „Strašná věc je, že to mladí odsuzují. Myslí si, že je to promiskuitní, že je to nemoc, která se jich netýká. Nechtějí si to přiznat,“ uvedla Zemanová.

Podle neziskových organizací a odborníků je nutné stále na riziko nemoci selhání imunity upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit. Celkem 87 procent nakažených se infikovalo při sexu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?